Bezárás
választások 2019

A Fidesz jelöltje ellen indul független polgármesterjelöltként a fideszes alpolgármester Szombathelyen

“Hende Csaba most veri szét a szombathelyi Fideszt” – ezt Koczka Tibor fideszes alpolgármester mondja, és az eddigi események nem cáfolják.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

Január óta izgalmas hellyé vált Szombathely. Az egész egy szinte ártalmatlannak tűnő rendkívüli közgyűléssel kezdődött. Az ellenzék ugyanis azért hívta össze a testületet, hogy felüljön a rabszolgatörvény által keltett országos hullámra. A fidesz-frakció nem ment el, az ellenzék pedig Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szavazatával napirendre vette a törvény ellehetetlenítésére tett javaslatot. Erről korábban itt írtunk részletesen.

A határozat megszületésében ugyan már nem volt benne Molnár szavazata, ám a Fidesz így is árulónak kiáltotta ki. Ezzel csak azt érték el, hogy az alpolgármester köszönte szépen a négy és fél évig tartó közös munkát a továbbiakban nem szavazott a Fidesszel, ezzel pedig elvesztette többségét a párt.

Nem Molnár volt az egyetlen, akinek megromlott a viszonya a kormánypárttal. A párt egyik saját emberét, a szintén alpolgármester Koczka Tibort sem maradt köreikben. Koczka szerepe az utóbbi pár hétben vált fontossá, előbb azonban érdemes pár szóra kitérni a Fidesz polgármesterjelöltjére és képviselőjelöltjeire.

Sokáig három lehetséges jelöltet futtatott a Fidesz Szombathelyen. Kézenfekvő volt, hogy a várost két cikluson keresztül vezető Puskás Tivadar újra elindul a városvezetői székért. Puskás egészsége ugyan kicsit meghajlott, és sokan kritizálták körülményes megnyilvánulásai miatt is, ám feddhetetlen személye miatt mégis alkalmas lett volna arra, hogy újra elnyerje a keresztény-konzervatív szavazók bizalmát. A második jelölt-jelölt a jelenlegi fideszes alpolgármester, Illés Károly volt. Harmadikként pedig Balázsy Pétert, Vas megye jegyzőét szondázta a párt.

Sokáig úgy nézett ki Illés lesz a befutó, aztán megérkeztek az első felmérések eredményei. Katasztrofális eredményeket hoztak Illésre nézve. A jobboldali szavazók az ő indulása esetén inkább átszavaztak volna a baloldal jelöltjére, Nemény Andrásra, sem mint rá adják le a voksukat.

A helyi Fidesz, jobban mondva annak választókerületi elnöke, Hende Csaba pedig komoly dilemma előtt állt. Indítsák-e újra Puskást, akivel úgy tudni, korábban már több konfliktusa is volt, vagy legyen a jelölt Balázsy, aki fiatal és ambiciózus, így viszont fennáll a veszélye, hogy nem lehet majd könnyen irányítani. Hende végül úgy döntött, és aztán kiderült a Fidesz központi akarata is az, hogy Balázsy legyen a jelölt.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy Balázsy azt mondta, akkor vállalja a jelöltséget, ha a 14 fős egyéni választókerületi jelöltek közül 7 az ő kiválasztottja lesz. Később kiderült, nem így lett.

Hende ellent mondást nem tűrő módon gyűrte maga alá a jegyzőt, a jelöltek közé pedig egy szélsőjobbos megnyilvánulásoktól sem mentes volt Jobbik-tagot, a polgármesteri kabinetiroda vezetőjét, a korábbi választásokon egyszer már vereséget szenvedett jelölteket, és egy nyíltan a szombathelyi kosárlabda csapatot több ízben ócsárló, rivális csapatnak szurkoló bukott polgármestert is beválogatott.

Csak egy ember maradt ki a listából: Koczka Tibor, a város éppen regnáló alpolgármestere.

Ráadásul Koczka és Molnár régóta ismerik egymást, gimnáziumi osztálytársak voltak, nem váratott tehát magára a revans, lévén mindkettejüket nyilvánosan alázta meg a Fidesz.

Az események innentől kezdve felgyorsultak. Koczka bejelentette, hogy nem kereste meg őt a Fidesz, nem lesz képviselőjelölt, Hende Csaba pedig éppen most dolgozik azon, hogy szétverje a szombathelyi Fideszt. Pontosan két hétre rá bejelentette, hogy elindul abban a körzetben képviselőjelöltként, amit most is a közgyűlésben képvisel. A politikus ugyan továbbra is a Fidesz tagja, ám a választáson mint független fog indulni.

Azon szinte már senki nem akadt fenn, hogy a Puskás polgármester ezután megvonta Koczka jogköreit. Ugyanezt csinálta Molnárral is a januári rendkívüli közgyűlésen történt állítólagos árulás után. A recept akkor is remekül “bevált”.

Puskás annyira megijesztette ezzel Koczkát, hogy pár napra rá, Koczka bejelentette, elindul polgármesternek, hangoztatva, hogy ő a város egyetlen fideszes polgármesterjelöltje, ami egyébként igaz is. Balázsy ugyanis nem tagja a pártnak, Koczka azonban igen.

Ismét néhány napra rá Molnár bejelentette, hogy a Pro Savaria támogatja Koczka polgármesteri ambícióit. A kör akkor zárult be végleg, mikor a Jobbik kiállt, hogy közölje, a Pro Savaria jelöltjeiként indulnak az őszi önkormányzati választásokon.

Jelenleg tehát három polgármesterjelölt és ezzel együtt három lista van Szombathelyen. A Fideszé, amelynek polgármesterjelöltje nem tagja a pártnak, magát függetlennek mondja. A baloldali összefogásé, amelyet nem csak ellenzéki parlamenti pártok, hanem számos helyi civil szervezet is támogat. Valamint ott van még a független, egyébként valóban fideszes jelölt, aki mögött ott vannak azok a jobboldali politikusok is, akik valódi alternatívát mutatnak azoknak a jobboldali érzelműeknek, akik csalódtak a helyi Fidesz erő politikájában.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: Koczka Tibor. Bonyhádi Zoltán felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom