Bezárás
szirmabesenyő

“Akkora pert akasztok a nyakába, amekkorát még nem látott!” – a polgármester családjának cégét bízta meg egy beruházó Szirmabesenyőn

A szirmabesenyői polgármester volt cégét (ami jelenleg a polgármester családtagjaié) bízta meg egy magánberuházó  alvállalkozói munkákkal. A faluban ezt az erősen összeférhetetlennek látszó helyzetet azzal magyarázzák, hogy a tiszaújvárosi cég esetleg így hálálja meg az ingatlanfejlesztést segítő önkormányzati határozatokat. Az érintettek szerint erről szó sincs.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

„A bt. feladata, megbízása és az elvégzett teljesítmény teljesen elkülönül az egyik tag által ellátott polgármesteri feladatoktól” – egyebek mellett ezt válaszolta érdeklődésünkre Tirpák István, a Tiszaújváros Transz Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Kérdésünk egy bizonyos HG-Regio Consulting Bt. 2017. márciusi megbízására vonatkozott.

A Tiszaújváros Transz jól futó regionális építőipari cégnek tűnik, egymilliárd forint körüli éves árbevétellel. Az Átlátszó birtokába került szerződés szerint a Tiszaújváros Transz közreműködik a Cordys Capital Kft. Logisztikai Központ építési projektjében, s ehhez „ingatlanfejlesztési műszaki projektmenedzsmentben való közreműködéssel” bízta meg a HG-Regio Consultingot.

A Cordys Capital – ami az érintett telek tulajdonosa is – szintén a Tirpák István érdekeltsége. A HG-Regio családi cég, főképp tanácsadással foglalkozik, a tulajdonos a szirmabesenyői Huszti-família. „A vállalkozás munkavállalót nem foglalkoztatott a kifizetett bér összege 0 eFt.” – áll a tavalyi beszámoló kiegészítő mellékletében.

A HG-Regióban 2014 októberéig beltag, utána tavaly májusig kültag volt Huszti Gábor, a település 2014-ben megválasztott független polgármestere. A cég jelenleg az egy generációval idősebb Huszti Lászlóé és Huszti Lászlónéé. Az ő lakcímük azonos a polgármester korábbi szirmabesenyői címével.

A történetre helyi olvasóink hívták fel az Átlátszó figyelmét, ők így fogalmazták meg aggodalmukat:

„Mi, a település lakosai mélységesen fel vagyunk háborodva (…) Úgy gondoljuk, hogy a megbízó Tiszaújváros Transz Kft. – melynek tulajdonosa és ügyvezetője megegyezik a CORDYS Capital Kft. tulajdonosával és ügyvezetőjével – gyakorlatilag a megbízási szerződésben rögzített megbízási díj összegével ellentételezte a polgármester azon közreműködését, mellyel rábírta az önkormányzatot arra, hogy számára kedvező döntéseket hozzon a megvásárolt terület beruházási területté való nyilvánítására, az adásvételi szerződés kedvező feltételekkel való megkötésére és az ingatlan hasznosítására vonatkozóan”.

Az érintettek szerint azonban rossz az, aki rosszra gondol. Tirpák István például a cég egyéb kvalitásait méltatta válaszában:

„A szerződésnek és annak teljesítésének tárgyi bizonyítékai vannak, amiket természetesen a megfelelő hatóságnak bizonyítékként át tudok adni. Amikor megismerkedtünk a Bt-vel, akkor tájékoztatást kaptunk arról, hogy a tagok a ’90-es évek óta megközelítőleg 50 mrd HUF összértékű projekt megvalósításában és managementjében vettek részt az egész ország területén, többek között az egyik tag településmérnöki végzettségének köszönhetően. Így esett a Bt-re a választásunk, mivel kellő helyismerettel és ilyen irányú tapasztalattal rendelkezett.”

Bármekkora nagymenő is a HG Regio-Consulting, működő honlapot vagy legalább Facebook-oldalt nem találtunk hozzá, persze jó bornak nem kell cégér. Annak idején mindenesetre a Tiszaújváros Trans 2017 márciusától 2018. január végéig összesen nettó 28 millió forintért bízta meg a céget. A bt. 2017-es teljes forgalma 25,8 millió forint volt, ami nagyjából ez a nagyságrend (tavaly 19,5 milliós lett az árbevétel, 2016-ban viszont mindössze 4,3 milliót tett ki).

Bár kezdetben udvarias stílusban válaszolt a megbízó ügyvezetője – igaz, már ezekben a levelekben is kitért a cikkek lehetséges jogi következményeire -, egy ponton mintha elpattant volna a húr. Vétkünk: a polgármester által közösségi oldalra posztolt építési területről kérdeztem, hogy esetleg ez-e az érintett ingatlan. Sima „nem” helyett ez érkezett Tirpák Istvántól:

„Úgy látom, hogy rossz úton jár! A fotókon szereplő terület nem tartozik a társaságaim tulajdonába! Szeretném tájékoztatni, hogy túl messzire ment, amennyiben hamis vádakkal próbálja a becsületemet lerombolni, úgy akkora pert akasztok a nyakába amilyet még nem látott!!!
Kérem, ellenőrizze először a rosszindulatú tanácsadói állításának igazság tartalmát!
Tisztelettel kérem, hogy többet ne zaklasson emailjeivel.
Jelen levelezést csatolom a jogi képviselőmnek is.”

A polgármesterrel egyetlen levelet váltottunk, ő ezt válaszolta érdeklődésünkre:

„Igen, volt tudomásom a HG Regio-Consulting Bt. erre vonatkozó megbízási szerződéséről. Véleményem, hogy ilyen esetekben mindenképpen szükséges az ügyek és feladatok egymástól való elhatárolása, mely jelen esetben is megtörtént. A megbízás keretében ellátott projektmenedzsment tevékenység egy magánmegbízótól egy magánberuházás kapcsán került megvalósításra, mely nem érintette a polgármesteri tisztségemből adódó feladat- és hatásköröket. Az általam irányított hivatal úgy járt el, mint ahogy minden más magánberuházással kapcsolatosan is eljárt volna, így a megbízó ezáltal jogtalan előnyhöz nem jutott, illetve az önkormányzatot sem érte semmilyen hátrány az ügyletből adódóan. A településen zajló beruházásokkal kapcsolatosan minden esetben a Képviselőtestület dönt, mely a település méretéből adódóan a polgármesterrel együtt 7 főből áll.”

Ami a döntést illeti, az ipari parki ingatlanra vonatkozó első határozat Huszti megválasztása előtt, 2010-ben megszületett: a terület mezőgazdasági használatúból ekkor lett ipari, 2016-ban pedig a teljes tömb, a szomszéd telkek is kiemelt fejlesztési kategóriába kerültek,  2017-ben pedig a képviselőtestület egyszerűsített eljárással módosította a településszerkezeti tervet.

„A Képviselőtestület elé kerülő anyagok előterjesztője szinte minden esetben a polgármester természetesen azzal, hogy a szakterület felelőse készíti az előterjesztést” – válaszolta a polgármester.

Rádi Antónia

Fotó: Huszti Gábor polgármester egy 2017-es nyugdíjasünnepen, Szirmabesenyő/Facebook

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom