Bezárás
Ezzel szemben a valóság

Akkorát füllentett a Délmagyarország Márki-Zayról, hogy a bíróság tette helyre

Márki-Zay Péter megbántotta a véradókat – közölte a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének igazgatójára hivatkozva a Délmagyarország még a nyáron. A polgármester ezt kikérte magának, az igazgató pedig írásban kért elnézést Márki-Zay Pétertől. Hogy az újságíró mit érthetett félre, nem derült ki. A bíróság közben kimondta: a lap valótlanságot állított.


állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Társadalmi célú hirdetés

“Véradók hívták fel szerkesztőségünket. Sérelmezték, hogy Hódmezővásárhely polgármestere a reprezentációs költségek kapcsán a donorok megvendégelését is sokallta. A tavalyi ünnepség 200 ezer forintba került. Ebből 184 véradó önzetlenségét köszönték meg szendvicsekkel” – így kezdődőtt az a Délmagyarországban még júniusban megjelent cikk, melynek címe szerint: Márki-Zay Péter megbántotta a véradókat: a donorok szerint 200 ezer forint 184 ember megvendégelésére nem luxus.

Az írásban Sasvári Krisztina, a Vöröskereszt Csongrád megyei igazgatója állítólag azt mondta az újságírónak, hogy “Engem váratlanul ért, hogy a véradók megvendégelését is kiragadta Hódmezővásárhely polgármestere a reprezentációs költségek kapcsán. Nem az a célunk, hogy támadjuk Márki-Zay Pétert, de a véradóknak igazuk van. Az a 200 ezer forint 184 ember megbecsülésére nem sok, főleg annak tükrében, hogy a véradás mit jelent a társadalom életében.”

A vita előzménye, hogy Márki-Zay Péter közzétette – mi is megírtuk– , hogy az előző városvezetés 48 millió forintot ivott és evett el a hódmezővásárhelyi önkormányzat 1 év 4 hónap alatt annál a vállalkozónál, aki részben tulajdonos a Lázár János földjeinél épült vadászkastélyban. Ebbe a kastélyba vásárolta be magát Lázár János, és ennek a többségi tulajdonosai olyan rejtőzködő milliomosok, akik még a nevüket sem tüntették fel a részvénykönyvben. Azt már a fidesz-közeli promenad.hu számolta ki, hogy ez fejenként több mint 11 ezer forintot jelent, mivel ezen időszakban 4226 vendéget láttak vendégül, többek között a véradókat.

A Délmagyarország cikkéből derült ki, hogy a véradókra nem fejenként 11 ezret, hanem alig több, mint 1000 forintot költöttek el rájuk. Arról nem írtak, miért csak ennyit, hova lehetett a többi pénz. A polgármestert sem kérdezték meg.

A lap írása után Márki-Zay Péter a facebookon úgy reagált, hogy “a délmagyar újabb hazugsággal támad”, azt is írta, hogy “A hazug rágalmakkal kapcsolatosan jogi lépések megtételét tervezem, a sérelemdíjként remélhetőleg megítélt jelentős összeget pedig a véradás népszerűsítésére fogom felajánlani.”

A dolog most vett fordulatot, a polgármester közzétette a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének igazgatójától kapott levelet. Ebben Sasvári Krisztina azt írja, hogy “a Délmagyarország újságban megjelent cikk kapcsán tájékoztatom, hogy amikor az újságíró megkeresésére a véleményem elmondtam, akkor csak hallomásból volt tudomásom (véradó szóbeli jelzés munkatársam részére) az Ön által elmondottakról. Az újságíró számára ezt el is mondtam (ti. hogy nem láttam/hallottam a kérdéses videó anyagot).”

Úgy folytatja, “a videóanyagot a cikk megjelenése után megnéztem, igy kijelentem, hogy: Dr. Márki -Zay Péter polgármester a kérdéses anyagban nem azt mondta, hogy drága a véradók megvendégelése, hanem ezzel ellentétesen azt állította, hogy a véradók megvendégelése alacsony költségvetéssel zajlott.”  Az igazgató szerint félreértésről lehetett szó, ezért elnézést is kért.

A Délmagyarország leszedte a cikket az oldalról. De máshol még mindig elérhető. És az is egyértelmű, hogy a lap olyat állított, ami egyszerűen nem igaz. Bíróságnak kellett kimondani, hogy valótlanságot írtak, igaz erre hónapokat kellett várni.

Az is egyértelmű, hogy a Márki-Zayt támadó cikkel szemben a helyreigazítás nem volt sokáig címlapon – de ez megszokott a kormányközeli médiától. Hogy a bíróságon elbukott félreértés mögött valójában mi áll – a Délmagyar szerint például névtelen “panasz” -, nem tudni. Viszont így, hogy Lázár János sajtósa írásba adta a képviselőknek, miszerint “Gyűjtsétek a negatívumokat, amelyekkel a sajtóban tudunk majd csatákat indítani.” egyáltalán nem meglepő, hogy a kormányközeli lap is fogást keresett a polgármesteren.

Segesvári Csaba

Fotó: A hódmezővásárhelyi közgyűlés. A szerző felvétele

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom