Országszerte

A vidéki Magyarország blogja - mert Budapesten kívül is van élet, kormányfüggetlen vidéki sajtóorgánum viszont egyre kevesebb.

Szeged

Államosították az árambekötést, az építési vállalkozók túl hosszú határidőkre panaszkodnak

Akár két évig is tarthat, mire áramhoz juthatnak a Szegeden épülő társasházak – erre panaszkodtak építési vállalkozók az Átlászónak. Egyiküknek 17 hónapos határidővel vállalta az államosított NKM Áramhálózati Kft. a több mint 3,5 millió forintos munkát.

– “A határidő, a megrendelés beérkezésétől számított 17 hónap.” Ide van írva, ennyi időre vállalják a társasház bekötését, és ez nem vicc, ez komoly – mutatta az Átlátszónak az NKM Áramhálózati Kft-től kapott visszaigazolását egy Csongrád-Csanád megyei építési vállalkozó. A férfi – aki kérte, nevét ne írjuk le – azért fordult portálunkhoz, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy az állami monopol szolgáltató kénye-kedve szerint végzi a bekötéseket.

“Minden tervet időben leadtunk, és arra sem lehet hivatkozni, hogy ne lennének építkezések, hiszen folyamatosan épülnek a társasházak. Nekünk sem ez az első, és nem egy félreeső helyen, hanem Szeged frekventált területén építünk – ahol nem csak mi, hanem mások is egymás után húzzák fel a társasházakat. Ideiglenes áramot kaptunk, ami azt jelenti, hogy a gépek épphogy működnek, de ez a használatbavételhez nagyon kevés” – folytatta.

Az állami szolgáltatótól kapott visszaigazolás szerint a vállalkozó összesen 512 amper áramot kért, ehhez a szolgáltatónak 150 méter földkábelt kellene lefektetnie. “Az árambővítésért 2 millió forintot fizetek, a földkábelért 1,6 milliót. Ezt nekem előre be kell fizetni, majd várni, hogy hozzákezdjenek. De előre leírták, ha november 1. és március 15. közé esik a munka, akkor az időjárás miatt késhetnek. Tehát várok 17 hónapot, ha jól látom, akkor pont télen kellene kezdeni, így valószínűleg késnek. Elképesztő” – mondta a vállalkozó.

 

 

Több kivitelezővel is beszéltünk, mind megerősítették, hogy áldatlan állapotok uralkodnak az árambekötések körül. Egyikük 2 évet várt a bővítésre, de akadt jó példa is: a tervezettnél hamarabb történt a bővítés. De ez a név nélkül nyilatkozó vállalkozó szerint is ritkaság. Akadt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

mivel a társasházak többsége hitelből épül, addig nem jut a kivitelező a pénzéhez, amíg nincs meg a lakhatási engedély – ennek viszont feltétele az áram.

A bővítést és a szolgáltatást Csongrád-Csanád megyében az NKM Zrt., valamint az NKM Áramhálózati Kft. végzi. Utóbbi 2019. június 30-ig a Démász Zrt. tulajdona volt. A g7.hu tavaly februárban összesítette az Orbán-kormány energetikai vásárlásait, eszerint a dél-magyarországi fogyasztók “az áramot a 2017. februárban visszavásárolt Démász helyett névleg már az NKM Áramszolgáltatótól vételezik.” A lap szerint 2019-ig ez volt az áramszektorban az első és az eddigi egyetlen jelentős állami vásárlás.

A bekötést végző cég és a szolgáltató is immár az MVM Zrt.-é. Azé az MVM Zrt.-é, amelyik idén februárban Mészáros Lőrinctől megvásárolta a Mátrai Erőművet. Az index.hu akkor azt írta, 11 milliárdot rakott az MVM a Mészáros Lőrincéktől átvett Mátrai Erőműbe, az állami MVM Zrt. végül mintegy 17 és fél milliárd forintot fizetett a korábbi tulajdonosoknak. Az NKM Áramhálózati Kft. 2019-ben 55 milliárd forintos bevétel mellett 4 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el.

Kerestük az állami szolgáltató sajtóosztályát, hogy a társasházi (300 amper feletti) bekötéseket milyen határidőre vállalják, miért tarthat több, mint 12 hónapig egy városban a bekötés, de egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak.

Megpróbáltunk az ELMŰ-től és az EON-tól is választ kapni, hogy mennyi idő lehet a bekötés, de azt írták, “mivel minden társasházi bekötés egyedi felmérést igényel annak függvényében, hogy egyebek mellett a beruházáshoz szükséges-e a meglévő hálózat fejlesztése, milyen tervek engedélyeztetése szükséges hozzá, a csatlakozás kiépítését hogyan lehet összehangolni a társasház építésével. Emiatt minden esetben egyedileg egyeztetjük az igényt benyújtó ügyfeleinkkel a bekötés várható határidejét.”

Az ELMŰ Hálózati Kft. tájékoztatója viszont ad némi támpontot: eszerint a lakossági igényeket még földkábel építésével együtt is fél éven belül megoldják. És volt, aki úgy fogalmazott, amíg a Démász kezében, pontosabban francia kézben volt a hálózati kft., addig egy-egy ilyen bekötés 6-7 hónap volt. Az államosítás óta viszont nem mennek a dolgok. Azt is mondta, hiába építettek ki jó rendszert a franciák, azt most nem tudják az állami alkalmazottak üzemeltetni.

 

Segesvári Csaba

A kép illusztráció, forrás: pixabay.com

 

Frissítés (2020.07.29.) Cikkünk megjelenését követően reagált az NKM:

“Egy társasház villamos energiával történő ellátásához nem csupán az ingatlanon belüli hálózat kiépítése szükséges, hanem egyes esetekben a villamos csatlakozáshoz közcélú hálózatot, csatlakozóvezetéket kell építeni, és ez után történhet meg a mérőhely telepítése. Az új hálózati szakasz jellemzően nem kizárólag a megrendelő ügyfél tulajdonát érinti, emiatt a hatályos szabályozás szerint hozzájárulások és engedélyek beszerzése is szükséges, amely több hónapig tartó folyamat és a pandémiás időszakban többlet időt is igénybe vehet. Az építendő hálózat hossza, a nyomvonal által érintett tulajdonosok száma, az épülő ingatlan jövőbeni rendszerhasználóinak száma mind befolyásolják a rendelkezésre álláshoz szükséges időt. Az NKM Áramhálózati Kft. a fentiek miatt egy maximális időszükségletet ad meg a vállalási határidőként, de jellemzően ennél gyorsabban készülnek el a szükséges hálózati elemek.
Ügyfeleink elégedettsége fontos számunkra, így folyamatainkat rendszeresen felülvizsgáljuk. Jelenleg is keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel a villamos csatlakozásokat a jelenleginél gyorsabban meg tudjuk építeni, ezzel is támogatva ügyfeleink terveinek megvalósulását.”

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás