Bezárás
migránspara

Andy Vajna lapja szerint Makó térségében nem jelentenek veszélyt a migránsok

Tizedannyi menekült próbált a Makó környéki, kerítéssel sem védett határon átjutni 2018-ban, mint az azt megelőző évben – ezt a kiszombori határátkelő parancsnoka mondta a Délmagyarországnak. Miközben a kormány “a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez” újabb 24 milliárd forintot költ el, az uniós határőrizeti szerv, a Frontex szerint is már alig jön menekült.


állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Társadalmi célú hirdetés

Az elmúlt években meghozott határvédelmi intézkedéseknek köszönhetően térségünket már nem érinti a balkáni migrációs útvonal, ezért Makón és térségében nem jelentenek veszélyt a migránsok – hangzott el a múlt szerdai képviselő-testületi ülésen Makón. A mondatot nem a kormánypárt által csak Soros-ügynöknek nevezett ellenzéki képviselő mondta, hanem Szilassi- Horváth Jenő, a román határon lévő kiszombori átkelő parancsnoka.

Szilassi-Horváth is mondta a Délmagyarország szerint, hogy “a négy átkelővel rendelkező, összesen 46 kilométeres itteni határszakaszt idén összesen alig hatvanan akarták illegálisan átlépni, míg tavaly tízszer ennyien.”

Pedig a Délmagyarország a tavaszi választások előtt még éppen a Romániából érkező menekültekkel riogatott. A google találatai szerint Több ezer migráns indulhat Szerbiából Románia felé”, “Megszöknek a román hatóságok elől, és erre indulnak a migránsok”, “Ezrével kellett visszafordítani a románoknak a migránsokat”, “Egyre erősebb a migrációs nyomás a szomszédban” ezekről írt a napilap. De végül csak nem jött senki – vagy a parancsnok téved.

De nem csak a kerítéssel sem védett román szakaszon jönnek kevesen. A rendőrség honlapja egy ideje heti bontásban közli az illegális határátlépések számát. Sok olyan nap van, amikor senki sem akar Magyarországra illegálisan belépni.

Ebből az látszik, hogy a teljes magyar schengeni külső határon – mintegy 1103 kilométeren – a 43. héten alig több mint kétszázan próbálkoztak. Ebből egyébként 149-nek sikerült is átjutni a több száz milliárd forintból épített, elektronikával és élő erővel védett dupla kerítésen, de aztán elfogták őket a rendőrök és mindenkit visszakísérték a kerítés külső oldalára.

De hiába, hogy alig van menekült a határon, a kormány “a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez” kapcsolódó feladatok megvalósítása miatt legfeljebb 24 milliárd forinttal túllépjék a Belügyminisztérium erre vonatkozó keretét. Már tavaly is rekord összeg ment el a határőrizetre, erről az mfor.hu írt.

2017-ben mindössze 100 millió forintnyi kiadást tervezett be a kormány a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra a büdzsé összeállításakor. A tényleges kiadás azonban ennek sokszorosa lett. A tervezett 100 millió helyett ugyanis 155,1 milliárdot költött el a kormány a bevándorlás kezelésére, ami az elmúlt évek legmagasabb tétele ezen a soron.

Sőt a kormány belbiztonsági főtanácsadója állítja, “nyilvánvalóan hamis az a liberális, szocialista állítás”, hogy már nincs migráció. Valószínűleg a kiszombori átkelő parancsnoka sem egyeztetett Bakondival, hiszen ő meg épp ennek az ellenkezőjét állítja, meglehetősen erős számokkal alátámasztva egy olyan határszakaszon, ahol még kerítés sincs.

Az, hogy a kormány alternatív valóságot gyárt az uniós határ védelmet ellátó Frontex jelentése is alátámasztja. Az első félévben mindössze 2100-an érkeztek, ami 63 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. Azt is megjegyzik, hogy ezzel egy időben a magyar-szerb határ felől Bosznia felé változott az útvonal.

Sajtóhírek szerint hamarosan Mészáros Lőrinchez kerülhet Andy Vajna lapja, a Délmagyarország is, így vége szakadhat a kormánypropagandából kibeszélésnek is.

Segesvári Csaba

Fotó: A határzár vége Kübekházánál. A szerző felvétele

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom