Országszerte

A vidéki Magyarország blogja - mert Budapesten kívül is van élet, kormányfüggetlen vidéki sajtóorgánum viszont egyre kevesebb.

Debrecen

Az Apáthy családhoz köthető cég épít egy Apáthy családhoz köthető szállodát milliárdos állami támogatással

Némi túlzással saját magának, pontosabban a saját cégeinek adott nettó 4,8 milliárdos megbízást egy, az Apáthy családhoz köthető vállalkozás. Ennek köszönhetően az A-Híd Zrt. egy 4 csillagos szállodát húzhat fel Debrecenben 3,6 milliárdos állami támogatással. A cég forgalma az elmúlt öt évben 4,8 milliárd forintról több mint 40 milliárdra nőtt, többek között ők végzik a Lánchíd felújítását is. Apáthy vállalkozásai egyébként rendszeresen együttműködnek az építőiparban ismert NER-cégekkel is.

Társadalmi célú hirdetés

Kivitelezői szerződést kötött a tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. a Debrecen, Darabos utca 37. szám alatt tervezett 4 csillagos szálloda kiviteli tervezési és kivitelezési munkálatainak ellátására az A-Híd Építő Zrt.-vel. A beruházásra kiírt tender eredménye most jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

Az A-Híd feladata lesz elkészíteni egy 837 m² alapterületű üres telken a 101 szobás, -2 pinceszint, földszint +7 emelet, összesen 4797 m² nettó alapterületű, 4 csillagos szállodaépület minden szakágat magában foglaló kiviteli terveit, majd ezen tervek alapján elvégezni a generálkivitelezési építési-szerelési munkálatokat.

A beruházás nettó 4 829 997 633 forintba kerül, a szerződés teljesítéséhez valószínűleg alvállalkozókat vonnak be.

A projekt érdekessége, hogy a beruházó tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.-t (korábbi nevén Füredi Kastély Kft.-t) ugyanúgy Apáthy Endréhez és családjához kötik, mint a közbeszerzési eljárást megnyerő A-Híd Építő Zrt.-t.

Az Apáthy családhoz vezetnek a szálak

A 24.hu írta meg tavaly májusban, hogyan szórt szét a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tízmilliárdokat a NER bennfentes húzóemberei között pár nap alatt a Kisfaludy-program keretében. A nyertesek listáján szerepelt a Füredi Kastély Kft. is, amely március óta tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. néven fut, és

3,6 milliárd forint állami támogatáshoz jutott egy új négycsillagos szálloda, a Smart Life Hotel Debrecen létesítéséhez.

A cég tulajdonosa 2020 februárja óta a Hattyú Projekt Kft., amelynek a cégiratok szerint többségi tulajdonosa (a Swan Project Zrt.-n keresztül) László György. A 24.hu viszont rámutatott: a háttérben az építőipari milliárdost, a Híd-csoportot összehozó Apáthy Endrét sejtik a piacon. A Füredi Kastély Kft. tulajdonosa ugyanis 2019 végéig az Apáthy érdekeltségű Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. volt, míg ügyvezetőként Apáthy Endréné dolgozott a szállodaépítő cégnél. László György pedig 2014-2018 között a G-Híd ügyvezetője volt.

Az Mfor idén további szálakat is talált a két személy között: László György például az ügyvezetője az Árgus-Security Kft.-nek, ahol Apáthy Zoltán az egyik tulajdonos, Apáthy Endre fia. A debreceni szállodát építő tetrecen Kft.-nek pedig ugyanúgy Budapest, Lövőház utca 79. a székhelye, mint az Apáthy-család vezércégének, az A-Group Investment Kft.-nek írta a lap.

Az A-Híd többségi tulajdonosa az Apáthy Endre és családja érdekeltségében lévő Erba-Lux Kft (12%), az A-Group Investment Kft (50%) és a Recontra Kft. (19%).

A cég éves forgalma az elmúlt öt évben 4,8 milliárd forintról több mint 40 milliárdra nőtt, az adózott eredménye pedig meghaladta a 188 millió forintot is.

Az A-Híd Zrt. számos uniós és állami finanszírozású beruházásban vett már részt, , és jelenleg többek között ők dolgoznak a Lánchíd felújításán, de 2020 februárjában Tatabányán is elnyertek egy útfelújítást 5 milliárd forint értékben. A cégcsoport másik tagjához, a Hídépítő Zrt.-hez pedig olyan munkák kötődnek, mint a Margit híd felújítása, a Kőröshegyi-völgyhíd és a Megyeri híd építése, valamint a 4-es metró és az új komáromi híd kivitelezése.

4,7 helyett 5,1 milliárd forintért épül a tatabányai összekötő út

Az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó A-Híd Zrt. nyerte a NIF és Tatabánya Önkormányzata által kiírt közbeszerzést, de a beruházás jóval…

Apáthy vállalkozásai egyébként rendszeresen együttműködnek az építőiparban ismert NER-cégekkel, így például a Híd-Támmal és a Kútház Kft.-vel. Előbbi tulajdonosa nem más, mint Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János. De az A-Híd Zrt. részt vett többek között a Mészáros és Mészáros Kft. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel alkotott konzorciumban is a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális fejlesztésében is nettó 6,9 milliárd forintért. A komáromi híd építését pedig nettó 27,3 milliárd forintos ajánlattal nyerték a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A debreceni Smart Life Hotel látványterve. Forrás: dehir.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás