Bezárás
Egyéb

Ceglédi nagyfeszültségű vezeték: a helyiek küzdenek, a Fidesz-elnök családja árulja a 100 milliós ingatlanát

Cegléden és a város körüli tanyavilágban hónapok óta tart a küzdelem egy ide tervezett 400 kilovoltos vezeték körül. Az érintettek szerint a vezeték nemcsak elcsúfítja a tájat, de súlyos egészségkárosító hatásai vannak. A tervezésért felelős cég hónapok óta ide-oda tologatja a nyomvonalat, amellyel kapcsolatban eddig egyedül az látszott biztosnak, hogy mindenképp elkerüli a helyi Fidesz-elnök családi kúriáját. A Ceglédi Spotlight szúrta ki, hogy most 100 millió forintért árulják a 25 hektáros területet, és a rajta fekvő ezer négyzetméteres épületet.

A 400 kV-os vezeték ügye ugyan eltűnt a mainstream médiából, de nem oldódott meg. A vezeték ügye még nyáron robbant ki, ekkor tudta meg sok Cegléd környéki tanyán élő család, hogy a magyar villamosenergia-rendszer üzemeltetéséért felelős MAVIR adott esetben a házaktól néhány tíz méterre tervezi megépíteni a Paksról induló 400 kV-os távvezetéket.

Az ügy a tömeges lakossági felháborodás miatt leginkább a vezető ceglédi politikusoknak: Takáts László polgármesternek és Földi László országgyűlési képviselőnek volt kellemetlen. A két politikus látványos akciózásba kezdett, Földi például december elején a Facebookon posztolt egy képet, amin – a poszt szövege szerint – „kiemelten fontos feladat a távvezeték ügye, amiről ma is egyeztettem Kovács Gábor MAVIR Zrt. átviteli vezérigazgató-helyettessel.”

Képnek jó volt, de az egyeztetés eredményéről azóta sem tudni semmit. Ellenben a vezeték nyomvonala körül nem csökken a bizonytalanság:

tavaly év végén például helikopteren járták végig a MAVIR szakemberei a környéket, nem kis aggodalmat keltve azokban a tulajdonosokban, akiknek a háza fölött hosszabban elidőztek. Azóta hetek teltek el, de erről a bejárásról, illetve a bejárás eredményéről sem lehetett túl sokat megtudni.

A nyomvonal-változatokban egy közös viszont volt: elkerülték a közeli Hörömpő-birtokot. Hörömpőék komoly tényezők a városban: idősebb Hörömpő Ferenc tehetős vállalkozó, lánya, Hörömpő Annamária pedig a városi Fidesz-szervezet elnöke.

Igaz, a család egyik vállalkozása, a 3 P Fémfeldolgozó Kft. 2015-ben felszámolásba ment, de a 2012-ben alapított másik fémmegmunkáló cég, a PHL Optima a legjobb egészségnek örvend, tavalyelőtt 100 milliós forgalom mellett 13 millió forint adózott eredményt hozott.

Némi uniós támogatás is jutott Hörömpőéknek: a PHL Optima tavaly 8 millió forintot kapott kapacitásfejlesztésre, a Vidékfejlesztési Programból pedig 16 millió jutott egy trágyatároló építésére. Hörömpőék szerény, de sikeres nyertesei voltak a földárveréseknek is: 2015 végén 33 millió forintért összesen közel 60 hektárnyi területet vettek meg a környéken.

Hörömpő Annamária nemcsak a helyi Fidesz elnöke, de a városi képviselő-testületnek is tagja, így vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett – sajnos a dokumentum nem nagyon segít eligazodni az ingatlanok tekintetében.

Három lakóingatlan mellett a nyilatkozatban egy 16 hektáros „rét, szántó” besorolású ingatlan szerepel – ez viszont nem lehet a Hörömpő-kúria, mivel épületet nem tüntet fel a képviselő, ráadásul a szerzés időpontja sem szerepel a lapon. A magyarázatért kerestük a képviselőt, de nem értük el.

A most eladásra kínált 25 hektáros ingatlan jelentős részben Natura 2000-es területen fekszik, így azon gazdálkodni nem lehet.

Hogy az eladás összefügg-e azzal a várható értékcsökkenéssel, amit a nagyfeszültségű vezeték fog okozni a környék ingatlanjai tekintetében, azt nem tudni, de a 15 szobás, 1100 négyzetméteres épület némiképp befejezetlennek, és elég elhagyottnak tűnik – ottjártunkkor is zárva volt, és a helyiek szerint ritkán látni erre Hörömpőéket.

Akárhogy is elkerüli a Hörömpő-kúriát, a közelben futó 400 kV-os vezeték miatti értékvesztés fájhat a ceglédi Fidesz-elnök családjának is. Az érintett tanyás családokat viszont teljesen ellehetetleníti – nekik nincs is más esélyük, mint kiharcolni, hogy a nyomvonalat ne a tanyák között, hanem lakatlan területeken vezesse a MAVIR.

Ceglédi Spotlight – Becker András

Frissítés (2018. január 12.) Cikkünk megjelenése után Hörömpő Annamária az alábbiak megjelentetését kérte szerkesztőségünktől:

“A vagyon nyilatkozatom jogszerű, annak tartalma helytálló. Én licitáltam és ez alapján vásároltam 4,4 ha 2 AK földterületet, 20 éves futamidejű hitelkonstrukció mellett, melynek tényleges tulajdonjoga és birtokbavétele 2017.04.26. Ez a vagyonnyilatkozatomban jogszerűen feltüntetésre került. Minden ingatlanom a vagyonnyilatkozatomban szerepel. Az említett 4,4ha-on kívül a családom egyetlen tagja sem szerzett tulajdonjogot földekben földárverés útján. Semmilyen trágyatárolóra nem vettünk igénybe semmilyen pályázati forrást sem én, és egyetlen családtagom sem (és nem is épít senki trágyatárolót).”

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom