Bezárás
választások 2019

Fideszes és ellenzéki polgármesterjelölt vitázott Komlón

Baranya második legnagyobb városában összejött az, ami Budapesten egyelőre nem: a regnáló fideszes polgármester és az ellenzéki összefogás jelöltje egy asztalhoz ült egy vita keretében. Az eseményen telt ház volt, és élőben is sokan követték Polics József és Ferenczy Tamás összecsapását.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

A vita csütörtök délután öt órakor kezdődött, de már négy órakor sorban álltak az érdeklődők a komlói Nemzetiségek Háza előtt. A 100-120 fő befogadására alkalmas terem a köszöntőre teljesen meg is telt, sokan állva hallgatták végig a másfél órás eseményt.

A vitát a városban hobbiból működtetett híroldal, a 7300.hu szervezte, amely tavaly a Baranya megye 2. számú választókerülete jelöltjeinek is tartott bemutató fórumot. Akkor a fideszes Hoppál Péter nem vállalta a részvételt, most viszont Polics József, Komló polgármestere igent mondott a portál felkérésére. A Fidesz-KDNP jelöltje azt mondta, a város és a komlóiak tisztelete miatt döntött így. Mivel Ferenczy Tamás, a Komló Összeköt Egyesület, azaz az ellenzék jelöltje már korábban rábólintott a részvételre, szeptember 26-án sor kerülhetett a rendezvényre.

A beszélgetést Katus Eszter, az Átlátszó munkatársa moderálta a 7300.hu képviseletében, ahova szabadidejében ír cikkeket.

A vitán a jelölteknek előre megküldött, helyben feltett, és a közönségtől érkező kérdésekre is válaszolniuk kellett 2-2 percben.

Kérdés volt például, hogy mi a jelöltek véleménye arról, hogy a kormány többször is a választók értésére adta, hogy csak akkor kapnak a települések támogatást, ha a Fidesz jelöltje lesz a polgármester.

Polics József erre válaszolva elmondta, csak a kormány tud garanciát adni arra, hogy az állami támogatások megérkezzenek a városba, ehhez pedig nem árt, ha a városvezetés egy értékrendet vall a kormánnyal. Véleménye szerint csak ők tudják befejezni a beruházásokat, senki más, főleg nem az alkalmatlan ellenzék.

Ferenczy Tamás úgy vélte, már a kérdés is felháborító, hogy ilyen előfodulhatna, de a NER-ben bármi megtörténhet. Ferenczy egyúttal adatokkal támasztotta alá, hogy Baranyában azok a települések is rengeteg uniós forráshoz jutottak – így például a szocialista polgármester által vezetett Sellye – amelyeknek vezetője nem kormánypárti.

Telt ház volt a komlói vitán.

Felmerült a vitán, hogy a városban zajló nagy horderejű fejlesztések mind uniós támogatásból valósulnak meg, ugyanakkor ezek nem klasszikus termelő beruházások, így nem fognak jelentős bevételt hozni Komlónak. Mire lesz képes a város önerőből akkor, ha az uniós források összege csökken a következő uniós ciklusban?

Polics szerint korai még ezen gondolkozni, hiszen azt sem tudjuk biztosan, valóban kevesebb pénz érkezik-e majd Magyarországra. Ők az elmúlt 9 évben folyamatosan tudák növelni a bevételeket úgy, hogy közben nem emeltek adót, így saját forrásból is tudtak fejleszteni.

Ferenczy ugyanakkor rámutatott, hogy a városnak mindössze 930 millió adóbevétele van, ami nagyon kevés, sőt, úgy néz ki, újra hitelt kell felvenni egyes beruházásokhoz. Hozzátette, amikor Kövér László nemrég Komlón járt, és azt mondta, a délszláv háboró miatt van lemaradva a régió, az jól mutatja, mekkora a baj.

A polgármester nem emlékezett a hűtlen kezelés miatt indított eljárásra

A jelöltek személyes kérdéseket is kaptak. Az egyik azt érintette, mi a véleménye most Polics Józsefnek arról az esetről, amikor 10 millió fointot fizettek olyan bányászati eszközökért, amelyekről a szakértő megállapította, hogy mindössze 3,7 milliót érnek. Bár az ügyészség bűncselekmény hiányában végül megszüntette az ügyet, az önkormányzat 800 ezer forintos büntetést kapott, amiért nem írt ki közbeszerzést.

A polgármester csak utóbbira emlékezett, de hangsúlyozta, a büntetést emlékei szerint sikerült végül 150 ezerre csökkentetniük, és örül annak, hogy lett a városnak egy méltó bányászemlékhelye.

Azt sem bánta meg, hogy annak idején még országgyűlési képviselőként megszavazta a rokkant bányászok felülvizsgálatát, hiszen szerinte végül csak pár embert érintett a dolog, és a későbbi egyeztetéseknek köszönhetően rendeződött a helyzet. 2013-ban emiatt érte egyébként inzultus a polgármestert egy közmeghallgatáson.

Ferenczy a csapatát és személyes alkalmasságát illetően kapott kényelmetlenebb kérdéseket, amelyek az firtatták, mégis miért szavazna egy ellenzéki olyan jelöltekre, amely között például volt Polgári Körös jelöltek is felbukkannak, miközben ő talán még egy testületi ülésen sem vett részt, így nem is igazán lehet tájékozott a város ügyeiben.

A Komló Összeköt Egyesület jelöltje erre azt válaszolta, a csapatában pártállástól függetlenül remek, a városért tenni akaró emberek vannak, akik természetesen ugyanúgy tele vannak hibával, mint bárki más. A lényeg azonban az, hogy valamennyien Komlóért fognak dolgozni. Ő és a csapatában minden jelölt a saját szakterületéhez ért, így együtt képesek lesznek elvezetni a várost – tette hozzá.

A jelöltek zárógondolatai után a szervezők megköszönték a részvételt a jelölteknek és a résztvevőknek is, valamint hangsúlyozták, hogy olvasói adományok nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre, és hogy az egykori bányászváros ezzel az eseménnyel példát mutatott az egész országnak demokráciából.

A teljes vita itt megtekinthető videón itt és itt.

Katus Eszter

Fotók: 7300.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom