Bezárás
Korrupcióinfó

Hadházy: „Kőlevest” adott ebédre a Fidesz-közeli menzacég Szekszárdon

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő gyerekei szekszárdi iskolájában kavicsok kerültek a tanulók levesébe – szó szerint értve. A politikus szokásos Korrupcióinfóján leplezte le: nem csak silány minőséggel etetik a gyereket, de jogtalan előnyhöz is jutott a Fidesz-közeli Hungast-csoportba tartozó közétkeztető cég a fideszes vezetésű várostól.


állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Társadalmi célú hirdetés

Bánki Erikhez, baranyai fideszes “erős emberhez” szokás kötni a fideszes önkormányzatok közintézményeibe beszállító Hungast közétkeztetési cégcsoportot. A kapcsolat onnan ered, hogy a Hungast-tulajdonosoknak és Bánkinak, valamint a politikus feleségének létezett között befektetése a kétezres években (Aqua Holding Kft.).

Szekszárdon 2007-2016-ban a város saját cége, a Diákétkeztetési Kft. szolgáltatott ételt a közintézményekben – sorolta az előzményeket Hadházy Ákos, hozzátéve: a cég félmilliárd forint hitelből korszerű konyhákat hozott létre és viszonylag stabil minőségben szállított. 2015-re sikerült visszafizetniük a kölcsönt, és nyereséget is termeltek.

2016 márciusában azonban a város két kisebb intézmény kivételével átadta az üzletet a Hungast-érdekeltségű Kölyökmenza Kft.-nek. Hadházy elmondása szerint „minden épeszű indok nélkül”, s való igaz, határozatában a város nem sokat pepecselt a magyarázattal.

A cég közbeszerzésen nyert, amin volt más induló is, a városi kft neve azonban nem szerepel az ajánlattevők között.

A városi tulajdonú Diákétkeztetési Kft. 2016-ban 24,5, tavaly 32,6 milliós veszteséget könyvelt el. A Hungast-féle Kölyökmenzának ellenben hasonló ütemben nőtt a nyeresége: 2015-ben, az alapítás évében még mínuszos volt, majd 17,6, tavaly pedig 30 milliós profitot termelt.

„A város tehát saját cégével kiszúrt, hogy indokolatlanul elvette tőle a biztos üzletet jelentő koncessziót és veszteségbe vitte azt, míg a Bánki Erikékkel összeköthető vállalkozás kapott egy 32 milliós nyereségű bizniszt. A cég vezetője egyébként hűtlen kezelést követett el, hogy lemondott a cége számára szerződésben biztosított koncesszióról” – vélekedik Hadházy. Szerinte „a tulajdonos szándékosan tette tönkre saját cégét, az ügyvezetőnek pedig vagy le kellett volna mondania, vagy mindent megtennie az általa vezetett cég tönkre tétele ellen”.

Ráadásul a díjtételeket megállapító önkormányzati határozatból az is kiderül, hogy a város a Hungast-cégnek ugyanazért a feladatért 20 százalékkal többet ad, mint sajátjának. Az étkeztetés költsége két  tételből, a nyersanyagból és a rezsiből áll. A nyersanyagot a szülők fizetik, a rezsiköltséget az önkormányzat. Utóbbit a nyersanyag-költség százalékában adja meg a rendelet: a Bánki-közeli Kölyökmenza 107-110 százalékot kap, míg városi cég csak 90 százalékot.

„De mindez a kisebb baj. A nagyobb baj, hogy az ételek minősíthetetlenül rosszak, de legalább keveset kapnak belőlük a gyerekek. Az indulás idején a csúcs az volt, amikor a gyerekeim köveket találtak az ebédben” – ismertette a képviselő, milyen „fogyasztói szemmel” nézve a Kölyökmenza Szekszárdon. Hozzátéve: az idén, sok szülőhöz hasonlóan be sem íratták őket a menzára.

Rádi Antónia

Fotó: Szakál Szebáld – Átlátszó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom