Bezárás
Szombathely

Halálra kínozták rabtársukat a szombathelyi börtön lakói, az őrök semmit nem vettek észre

Februárban számoltunk be arról az esetről, ami a szombathelyi börtönben történt. Három rab olyan kegyetlenül kínozta cellatársukat, hogy a férfi végül belehalt a sérüléseibe. A bíró a három cellatársat életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte.

állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Ahogy korábban írtuk, az eset még 2017 májusában történt. Az elhunyt egyszerű ember volt, a családja sem nagyon látogatta, a telefonhívások drága percdíjai miatt pedig a kapcsolatot sem nagyon tartotta rokonaival.

Talán pont ezért pécézték ki maguknak cellatársai, akik 2017 tavaszán csicskáztatása kezdték a férfi kálváriáját. A kínzások odáig fajultak, hogy 5 literes vödörből itatták, s közben ütötték, csikket etettek vele, kikötözve ütötték, taposták, ugráltak rajta, ájulásig fojtogatták.

A későbbi elhunytnál május 9-én telhetett be a pohár, ugyanis azt kérvényezte, hogy másik cellába kerülhessen.

A reintegrációs tiszt május 10-én a kérvényt visszakapta az irodáról, így 8 nap állt a rendelkezésére, hogy a folyamatos kínzásoknak kitett fogvatartottat áthelyezze. A férfi nemdohányzó zárkát kért, ami tovább nehezítette az áthelyezését. Erre azonban már nem került sor, mivel a férfi május 14-én meghalt.

Áthelyezését kérte a fogvatartott, mielőtt halálra kínozták a cellatársai

Zárkatársai kínoztak halálra egy szombathelyi rabot, aki halála előtt 5 nappal kérte, hogy másik zárkába helyezzék át. Hárman kerültek az ügyben bíróság elé, de mindannyian tagadják a bűnösségüket. Fizess elő az Átlátszóra: atlatszo.hu/tamogatom 2017.

Két év kellett hozzá, hogy a bíróság ítéletet hozzon. A bíró életfogytiglant szabott a három vádlottra.

Az elsőrendű vádlott legkorábban 33 év után, a másodrendű vádlott 30 év után, a harmadrendű vádlott pedig legkorábban 27 év után szabadulhat. Halmazati büntetésként 10 évre a közügyektől is eltiltották őket. A perköltséget az elítélteknek kell kifizetni, ami fejenként közel félmillió forintot jelent.

Felmerült két börtönőr felelőssége is. Velük szemben is indítottak eljárást, és bár a bíró elmondta, hogy a szombathelyi börtön laza szabályai hozzájárultak a fogvatartott halálához, az őrök közül csupán egy kapott megrovást.

Az ítélet nem jogerős.

A maximálisan kiszabható büntetés 40 év, az ügyészek súlyosbításért fellebeztek. A védők enyhítést kértek.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom