Bezárás
Szeged

Használhatatlan mozgáskorlátozott parkoló épült az uniós pénzből egy szegedi ovinál

Folyamatosan újítják fel a szegedi óvodákat, rengeteg uniós támogatást használ fel a város. A Tünde térihez még mozgáskorlátozott rámpát is terveztek, a hozzá tartozó parkoló viszont félresikerült.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Háromszáz-negyvenmillió forintot költött Szeged a Tünde téri óvoda felújítására. Az önkormányzati beruházásokat lebonyolító Szeged Pólus honlapja tavaly őszi írása szerint  a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a szokásos energetikai fejlesztések mellett “a projekt kiemelt részeként projektarányos akadálymentesítés valósul meg az épületben: akadálymentes bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert alakítanak ki.”

Ezen túl a főbejáratnál új, akadálymentes rámpát építettek, előtetőket is felraktak. Február közepén adták át. Az önkormányzati lap szerint 2019-ben 2 milliárd forint uniós pénzt tudnak még felújításra költeni, 800 milliós önrésszel.

Az akadálymentesítés mellé egy új – a meglévőtől mintegy 50 méterre lévő – mozgáskorlátozott parkolót is kialakítottak. Nem építettek, hanem a meglévőt festették újra.

Ez volt a legközelebbi a bejárathoz, teljesen ésszerű választás. Ami viszont félrement, hogy a többi autóssal nem számoltak.

A mozgáskorlátozott parkoló körül ugyanis maradt a régi forgalmi rend: azaz ezt a parkolót gyakorlatilag körbezárják a nem-privilegizált járművek, ahogy felvételünkön is látszik.

Az autósokat sem érdekli, hogy jelen állás szerint használhatatlanná vált az új várakozóhely. Sehol egy új felfestés, vagy éppen figyelmeztetés. A háztömbben élők pedig nem figyelnek.

Hogy így akarta-e az önkormányzat? Az Átlátszó kérdésére azt közölték, “a felújított Tünde téri óvodánál a parkoló kialakítása végleges, de a parkoló és az óvoda főbejárata közötti közlekedő felület ideiglenes. A közlekedő felületek taktilis sávokkal a Belső-Tarján zöld város projektben kerülnek kiépítésre a komplex térrendezés keretein belül várhatóan 2019. II. negyedévében.” Vagyis az a közlekedőkre bízzák, hogy használható legyen a mozgáskorlátozott parkoló.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom