Bezárás
Salgótarján

Ipari épületek között alakítottak ki játszóteret Salgótarjánban – alig használják a gyerekek

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2020 januári Facebook posztjában számolt be a Salgótarjánban épült, csernobili hangulatot keltő játszótérről. A bejegyzésben akkor még az szerepelt, hogy a tájékoztató tábla szerint 120 millió forint volt a beruházás összege. Utánajártunk, valóban egyetlen játszótérre költötték-e el az uniós százmilliót, és hogy miért pont ezt a helyszínt találták a legalkalmasabbnak.

A Patreonon Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz.

Szokatlan látvány a közvetlenül egy hőszolgáltató és egy forgalmas út mellé épített játszótér, amit egy rozsdás korlát, az út másik oldalán pedig régi ipari épületek egészítenek ki. A gyerekeknek készült kis park három irányból közelíthető meg.

Egyrészt a hőszolgáltató felől, másrészt pedig a régi parkoló irányából, ahonnan érkezve szintén szükséges a régi szerkezetek és ipari maradványok mellett elhaladni. Megközelíthető még egy harmadik irányból is: a hőerőmű és a játszótér között egy felvezető sávot alakítottak ki a gyomnövényzeten keresztül, amely a lakóépületek felé vezet. A domb tetején építési törmelék és régi mosdókagylók hevernek. A játszótér környékét bozót veszi körül, amelyben szintén megbújnak betondarabok, építési és kommunális hulladék, valamint vadnyomok.

A vadregényes tájról és az új játszótérről ősszel és télen is megkérdeztünk néhány helyi kisgyermekes szülőt, akik az Átlátszó kérdésére elmondták,

ritkán látogatják a játszóteret gyerekek, mert a környezet lehangoló, és a megközelíthetősége sem ideális.

Ők úgy vélik, a régi játszótér helye (Gedőci és a Somogyi Bacsó út közötti zöldterület) lett volna megfelelő helyszín az új játszótér számára.

A régi (zölddel) és az új játszótér helye (pirossal). Forrás: Google maps

Utánajártunk, miért ezt a helyszínt választotta a salgótarjáni önkormányzat, és hogy pontosan mennyibe került a beruházás.

A játszótér mellé kihelyezett táblán olvasható leírással ellentétben nem csupán egy játszótér létesítése került ennyibe, hanem további 12 játszótér fejlesztése és/vagy játszótér kialakítása. A beruházás a TOP 7.1.1-16-H-ERFA-2019-00136 projekt keretein belül 2019.06.05. és 2020.06.29. között valósult meg, így a Kutyapárt januári képei még nem a végleges állapotot tükrözték.

A játszótér a beruházás összegének ugyan szerény részét érintette (a tervezői költségvetés alapján kb 1,56 millió forintot), de a fejlesztés szükségessége vitatható.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a játszótérre az alábbi játékok kerültek: kétüléses hinta (347.155 Ft), mérleghinta (182.309 Ft), mókuskerék (172.885 Ft), rugós játék (182.867 Ft), homokozó (396.814 Ft) továbbá a telepítés költségei is növelték a beruházás költségét (276.225 Ft).

A közbeszerzési dokumentációból kiderült, hogy a beruházás eredeti helyszíne a Hársfa úton volt (Hársfa út hrsz:6837/3), azonban később áthelyezték a Salgó út mellé. Érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy miért változtattak a helyszínen.

Tiltakoztak a lakók

Válaszukban elmondták, a projekt előkészítésének szakaszában az volt a cél, hogy minden városrészben legalább egy játszótér megújuljon, vagy ahol az évek alatt a régi, több évtizedes játékok már teljesen eltűntek, ott új játszótér épüljön. Így lett betervezve a Hársfa útra is egy játszótér.

Ezt azonban a kivitelezői szerződés megkötése után módosítani kellett, miután a tervezett helyszín időközben bekerült az önkormányzat ovifocipálya programjába, mivel egy viszonylag nagy önkormányzati tulajdonú területről van szó.

Ezután az érintett utcában lévő régi játszótér felújításában gondolkodtak, ahol korábban évtizedekig működött egy játszótér, és emiatt joggal merült fel, hogy szívesen vennék a környék lakói a pozitív változást.

A konkrét helyszín melletti házak lakói azonban jelezték a terület önkormányzati képviselőjének, hogy semmi esetre sem akarják a játszóteret ott. 

Az önkormányzat megvizsgálta, hogy az érintett helyszín közelében van-e más önkormányzati tulajdonú terület, amely alkalmas lenne játszótér kialakításra, de ez nem vezetett sikerre. Ezért döntöttek végül úgy, hogy – a korábban beérkezett lakossági kérések, és a területi képviselői jelzések mentén elindulva – Salgótarján Művész telep városrészében alakítanak ki új játszóteret.

Az érintett terület domborzati viszonyai nem kedvezőek, emellett elérhető önkormányzati tulajdonú terület is szűkösen állt rendelkezésre a telep szűkebb környezetében, így a telephez legközelebb eső elérhető önkormányzati területre, a Salgó útra esett a választás.

Érdeklődésünkre azonban több helyi lakos is azt állította, hogy a Salgó úton alkalmasabb helyszín lett volna a régi zöldséges környéke, a parkoló melletti terület (a korábbi játszótér helyszíne).

A játszótér 2020 decemberében. A szerző felvétele.

Ezzel kapcsolatban az önkormányzaton elmondták, az érintett helyszínt megvizsgálták az új helyszín kijelölése előtt. Alatta több közművezeték is áthalad (magasfeszültség, víz- és gázvezeték), ezek szervízelési munkálatai csak a játszótér felbontásával, a telepített eszközök bolygatásával lettek volna kivitelezhetőek. Ezen felül is vizsgálta az önkormányzat, hogy hol tudna még a területen máshol játszóteret elhelyezni. Szintén lakossági jelzés alapján egy másik korábbi játszótér helyszíne is felmerül, amely azonban a projektbe nem volt bevonható, mivel külterületre esett.

Így maradt végül az ipari épületekkel és hulladékkal körülvett terület.

Takács Éva 

Nyitókép: Nem túl csalogató a látvány. A szerző felvétele.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom