Országszerte

A vidéki Magyarország blogja - mert Budapesten kívül is van élet, kormányfüggetlen vidéki sajtóorgánum viszont egyre kevesebb.

bodajk

L. Simon szerint magánvagyonból újult meg egy vadászkastély, pedig 1,4 milliárd közpénz van benne

L. Simon László, az épületben berendezett vadászkiállítás kurátora a Facebookon számolt be a bodajki kastély megnyitójáról, azonban azt nem említette meg, hogy a felújítás majdnem felét az adófizetők állták. Sőt, egyenesen azt írja, hogy a kastély „egy magáncég tulajdonában van, s magánberuházásban valósult meg a felújítása”, ami szerinte követendő példa mások számára. A műemléket a Paár Attila tulajdonában lévő WHB Kft. újította fel, részben az állami turisztikai ügynökség által biztosított közpénzből. A kastélyban létrehozott kiállításon Paár Attila „világjáró vadász” – aki nemrég még az épület tulajdonosa volt – is kiállítja a trófeagyűjteményét. A kastélyt egyébként bagóért szerezte meg a NER-nek Tiborcz István, a kormányfő veje még 2016-ban.

Szeptember közepén ünnepélyes körülmények között átadták a felújított Bodajki Vadászkastélyt Fejér megyében, egy héttel a vadászati kiállítás előtt. L. Simon László, volt fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Múzeum frissen kinevezett igazgatója is beszámolt az eseményről a Facebook-oldalán. A múzeumigazgató ugyanis az épületben berendezett vadászkiállítás kurátora.

L. Simon László a bejegyzésében azt írja, hogy a magánberuházás követendő példa mások számára, azt azonban

nem említette meg, hogy a kastélyfelújítás majdnem felét az adófizetők állták.

Az új multifunkcionális rendezvénytérben megtartott beszédemben a kulturális területet érintő magánmecenatúra fontosságáról szóltam: legyen a kultúra támogatása polgári erény! Erre azért is tértem ki, mert a Bodajki Vadászkastély megmentése igazán nagyszerű, követendő példa: egy magáncég tulajdonában van, s magánberuházásban valósult meg a felújítása” – olvasható L. Simon László oldalán.

Egy korábbi Facebook-bejegyzésében szintén csak magánberuházásról beszél: azt írja, hogy minden megmentett műemlék, minden helyreállított kastélykert, minden új kiállítás, (jelen esetben ráadásul magánberuházásban) a magyar nemzetet erősíti.

A kastély felújítása kiválóan bemutatja, hogyan alakul a közpénz egy szempillantás alatt NER-közeli magánvagyonná. Ha valaki utánanéz, például az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Kiállítás oldalán is feltüntetik, hogy

a klasszicista Miske-kastély felújítása 3,2 milliárd forint volt, ebből 1,4 milliárdot a Magyar Turisztikai Ügynökség biztosított a Kisfaludy Program keretében. Tehát a beruházás 44 százalékát az adófizetők állták.

Nem L. Simon László az egyetlen politikus, aki elfelejtette megemlíteni a közösségi oldalán, hogy jelentős közpénz segítségével újult meg az épület. Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt írta a posztjában, hogy „az egykori Hochburg-Miske-kastélyban teljes egészében magánakaratból jött létre a Bodajki Vadászkastély, amelyben Magyarország legújabb vadászkiállítása látható”.

A kiállítás részlete (fotó: Törő Gábor/Facebook)

Törő Gábor oldalára egy videó is felkerült, amiben megszólalt L. Simon László, aki itt már kicsit cizelláltabban fogalmaz nyilvánvalóan tudja, hogy közpénz is van kastélyban: a beruházás is magánberuházás, amelyhez valamekkora támogatást a turisztikai ügynökség is adott.

Paár Attila vadász magángyűjteményét is bemutatják

A kastélyban megnyílt vadászkiállításon trófeákat és preparátumokat mutatnak be. A közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, ami szintén tartogat meglepetéseket a látogatóknak. Az angolparkban ugyanis hat üvegkalitka található, amelyekben az öt magyar nagyvadfajtát (dámvad, vaddisznó, gímszarvas, őz, muflon) és a magyarországi dúvadakat mutatják be – holtan, persze.

A Bodajki Vadászkastélyban látható trófeagyűjtemény több mint másfél milliárd forintot ér, és magánfelajánlásokból került az épületbe  ̶  olvasható a vadászati kiállítás honlapján. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke szintén részt vett a megnyitón.

Németh Zoltán arról számolt be, hogy „a Vadászati Világkiállítás apropóján Paár Attila vadász magángyűjteményét mutatják be a kastélyban.

Törő Gábor posztjából az is kiderült, hogy a kastély a szombati megnyitás után próbaüzemben tart nyitva egy hónapig: még nem a széles közönség számára lesz látogatható, hanem a szakma számára tartanak bemutatókat. Azután a tárlatvezetések időpontjára előzetesen kell regisztrálni a honlapon. A feol.hu írta meg, hogy a nem megszokott nyitvatartásnak az az egyik hivatalosan közölt oka, hogy megóvják a kiállított preparátumokat, trófeákat. Az interneten nem találtunk olyan felületet, ahol előre regisztrálni lehetne.

Preparátum a Bodajki Vadászkastélyban (fotó: L. Simon László/Facebook)

A NER-körforgás origója Tiborcz István volt

Az állami tulajdonú épület a szocializmusban turistaszállóként működött, és az állaga azután kezdett el romlani, hogy az önkormányzat átvette a kastélyt a hozzá tartozó ingatlanokkal. Az önkormányzat 2007-ben adta el a kastélyt, mivel drága volt a fenntartása, nem tudott forrást találni a felújítására, az eladást követően pedig szinte mindent kiloptak az épületből.

Hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Fidesz bodajki szervezete 2010-ben, mivel álláspontjuk szerint feltűnő mértékben áron alul (nettó 125 millió forintért) értékesítette az önkormányzat a település műemlék kastélyát (39 millió forint) és a hozzátartozó ingatlanokat.

A 24. hu közölt tényfeltáró cikket 2019-ben arról, hogyan került be a kastély a NER-körforgásba.

  1. A kastélyt árverésen szerezte meg 2016-ban a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. 29 millió forintért. (Azt később az Origo derítette ki, hogy Tiborcz István, a kormányfő veje a tulajdonos a BDPST ingatlancégben.)
  2. Fél évvel később, szintén 2016-ban került az épület a WHB Vagyonkezelő Zrt.-hez, aminek Paár Attila a tulajdonosa, aki Tiborcz István volt üzlettársa. (A cégcsoport a WHB Vagyonkezelő Kft.-n keresztül vette meg a BDJK Real Estate Kft.-t, amelynek tulajdonában volt a kastély.)
  3. 2018 októberében az Excidit Befektetési Kft. lett a tulajdonos, aminek a jelenlegi vezetője Khaut András. A cég több szálon kötődik Paár Attilához a lap szerint.

Az eladásnak köszönhetően 2019 őszén Paár Attila cége, a WHB tudott pályázni a kastély felújítására. A WHB cégcsoport már 2016-ban, jóval az eladás előtt bejelentette, hogy felújítja a kastélyt, hogy ott vadászati kiállítást rendezzen be.

Lényegében tehát Paár Attila egyik cége felújította jelentős közpénzből azt a kastélyt, amit korábban tulajdonolt, és most kiállították benne Paár trófeagyűjteményét.

Kiállítás a Bodajki Vadászkastélyban (fotó: L. Simon László/ Facebook)

Állami támogatást sem volt nehéz szerezniük, ugyanis a Turisztikai Ügynökségre sajtóhírek szerint nagy befolyása van Orbán Ráhelnek, Tiborcz István feleségének. Azt később derítette ki a 24.hu, hogy a Bodajki Kastély egyike volt azoknak a beruházásoknak, amik fű alatt kaptak egyedi támogatást. A kérelmeket nem egy nyilvánosan meghirdetett pályázatra nyújtották be, így aztán feltehetően informális csatornákon, akár személyes ismeretségek útján kerültek a turisztikai ügynökség asztalára.

L. Simon László és Kovács Zoltán a kastély megnyitóján (fotó: L. Simon László / Facebook)

Semjén: a pálinka több szarvasbika életét mentette meg, mint a Greenpeace

A vadászkastély megnyitó ünnepségén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Egy a Temészetettel Vadászati Kiállítás megálmodója is beszédet mondott. A politikus elhelyezte a kastélyt a vadászati kiállítás hierarchiájában. A jelentős vidéki helyszínek után úgynevezett „ékszerdobozként” hivatkozik rá, aminek fontos szerepe lesz abban, hogy Magyarország újra vadászati nagyhatalom legyen. Hasonló ékszerdoboz még szerinte Frigyes főhercegnek az a vadász faháza, amiről lapunk kiderítette, hogy 225 millió forintból újult meg.

225 millió forintért újították fel Habsburg Frigyes 1894-es pavilonját a vadászati kiállításra

A vadászkastélyt mintázó pavilon a 2021-es vadászati világkiállítás egyik vidéki helyszíne lesz, ahol a gemenci gímszarvas életciklusát mutatják be. Közérdekű…

Semjén Zsolt hosszú percekig beszélt arról, hogy a vadászatnak mi a létjogosultsága, például azt is elmesélte, hogy „amikor ősszel elbőgte magát egy bika a Bükkösben, akkor még a legvárosibb városi ismerőséből is előjött a vadász”, és hogy a pálinka több szarvasbika életét mentette már meg a vadászoktól, mint a Greenpeace.

Az est házigazdája Stohl András volt, a színészt 2019-ben kritizálták a vadászok, amiért egy afrikai szafarin örömteli káromkodásban tört ki a kamerák előtt, miután szitává lőtt egy kafferbivalyt. Ő volt egyébként a házigazdája a szarvasbőgő európai bajnokságnak is a Hungexpón. A vadászati kiállítás jelenleg is zajlik, az eseményen a hobbivadász politikusok magukat lelkes természetvédőknek tüntetik fel a 17 milliárdos trófeaerdő közepén.

Bejártuk a vadászati kiállítást: bizarr szobrok, kevés látogató, Kovács Zoltán a vizsláival | atlatszo.hu

Megnéztük az 55 milliárd forintból megújult budapesti Hungexpót, ami a 17 milliárdos vadászati kiállításnak nyújt otthont három héten keresztül. A 240 millió forintba kerülő bőgő szarvasbikával együtt összesen hat Szőke Gábor Miklós-alkotást számoltunk össze, sőt, 16 híres magyar vadásznak is szobrot állított egy másik művész.

Paár Attilát méltatták az ünnepségen

Kovács Zoltán államtitkár, a vadászati kiállítás kormánybiztosa nem a bőkezű mecénásról, Khaut Andrásról, hanem Paár Attiláról szónokolt a megnyitón, és egy hármas összefüggésre világított rá.

„Azt mindenki tudja, hogy Attila szenvedélyes vadász, ez a szenvedély összekapcsolódik az értékmentéssel, amire vannak állami programok is, például a kastélyprogram. A társadalmi hasznossága is megvan Attila erőfeszítéseinek. Ez a hármasság példát mutat arra, hogyan lehet, hogyan kell a vadászattal foglalkozók szenvedélyét, adott esetben értékmentését, a társadalmi hasznossággát megtalálni.”

Jobbról balra: Kovács Zoltán, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, az épületben berendezett vadászkiállítás kurátora, Paár Attila, a West Hungária Bau csoport fő tulajdonosa, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Khaut András, a kastély tulajdonosa, és Wurczinger Lóránt, Bodajk polgármestere (fotó: L. Simon László/Facebook)

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Bodajki Vadászkastély 2021-ben (fotó: L. Simon László/Facebook)

Megosztás