Bezárás
Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Most nem viccel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt: ingyenes angolórák Szegeden

Oligarcha-képzés címmel pénzügyek megtervezését tanítják magánembereknek egyebek mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Népfőiskoláján, amelynek első, Budapesten kívüli próbálkozása egy angol társalgási tanfolyam Szegeden. Igaz, a kezdeményezés még kevesekhez jutott el, de hetente várják az érdeklődőket.


állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Társadalmi célú hirdetés

Vicces kurzuscímekkel, de nem viccből indította el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a Népfőiskoláját, amelyet most a fővároson kívül is szeretne meghonosítani. Így Szegeden angol nyelvtanfolyammal segítik azokat, akik tökéletesíteni szeretnék nyelvtudásukat.

A népfőiskola honlapján a budapesti kurzusok témája nagyon vegyes, ugyanis szerepel közöttük Álláspályázati tréning, Régészeti népfőiskola, TNT (Társadalmi Nemek Tanulmányok) nyílt szemináriumi órák, Buddhizmus és meditáció vagy Excel tanfolyam, sőt ott akad még „Főzősuli – szabolcsi töltött káposzta és túrós lepény” is.

Praktikus képzések politika nélkül – foglalta össze az előadások lényegét Bürger Zoltán, a népfőiskolai képzés koordinátora az Átlátszó Országszerte kérdésére. „A párt mottója mindig is az volt, hogy ahol nem lehetséges megoldást elérni vagy megjavíttatni valamit, ott mi magunk próbáljunk meg a helyzeten javítani. Az oktatás is ilyen, és a népfőiskola által törekszünk arra, hogy az érdeklődők a kurzusok által bővíthessék tudásukat, ismereteiket.”

Emlékezetes, az MKKP többek között buszmegálló-építéssel, járdajavításokkal hívta fel az apróbb, de fontos tennivalókra a figyelmet. A szegedi négyszínfestést aztán szépen ki is javíttatta a város, amire a párt részéről azt reagálták, hogy „az embernek persze fáj a szíve egy kicsit, de azt hiszem, végül is ez volt a cél.”

Bürger Zoltán elmondta, a Szegeden elindított nyelvtanfolyamhoz hasonlóak lennének a leghosszabb képzéseik, ezért azok kiemelt helyet foglalnak el a népfőiskola programjai között. „A szegedi angol társalgási kurzus az első vidéki tanfolyamunk az országban. A vidéki bázisunk még szűk, mert a jelentkező önkénteseink többsége budapesti.”

Az MKKP koordinátora hozzátette, hogy felmérték, hogy az oktatásra jelentkezők akarnak-e például Szegeden vagy Pécsett tanítani, a kampánynak ez a része most fog elindulni. „Szegeden van egy aktív, tettrekész csapat, amelynek tagjai belevágtak a szervezésbe” – mondta Bürger Zoltán. Hozzátette: a kurzus teljesen ingyenes, azért semmiféle ellenszolgáltatást nem kapnak, mint ahogy a helyért sem kell bérleti díj vagy más jogcímen fizetniük.

A szegedi képzés koordinátora, Árvai Annamária arról beszélt, hogy a népfőiskola honlapján keresztül kezdtek neki a szervezésnek. Ott jelentkezhettek a tanárok az olyan mentorokhoz, mint ő is. A mentor feladata, hogy a tanfolyamot a végéig levezesse, ami lehet akár videós is.

Csongrád megye székhelyén az angol tanfolyamot Mayer Anna kezdeményezte, amire kidolgozott tematikával készült. A nehézséget egyedül az okozza, hogy a képzés Szegeden teljesen új dolog, így az érdeklődők odacsábítására időre van szükség. Mayer Anna szerint az iskolákban nem megfelelő az idegennyelvi oktatás, ezért a kurzus esélyt adhat azoknak, akik nem tudták korábban jól elsajátítani az angolt, ám ezek az alkalmak gyakorlásnak is kiválóak.

„Örültem, hogy a kétfarkúak részéről támogatják az ötletemet, és segítenek a megvalósításában” – mondta Mayer Anna az Átlátszó Országszertének. „Arra szeretném ösztönözni a résztvevőket, hogy merjenek megszólalni. Szeretném, ha látnák, hogy a tökéletesség nem élet-halál kérdése, s hogy így szabadabbak legyenek a nyelv, mint eszköz, használatában, meg úgy általában is.”

Az első két alkalommal mintegy tízen voltak a szegedi Grand Caféban, de a szervezők remélik, hogy a létszám idővel nőni fog. Az egyik résztvevő, Pisti nemrég tért haza Londonból, és a lehetőséget hallva, csatlakozott is a társasághoz. Két barátnő, Gréti és Emma az utóbbi anyukájától értesültek az oktatásról. Mindketten a helyi Karolina Gimnáziumba járnak, ám úgy gondolják, az iskolán kívül is gyakorolni kell az angol nyelvet. Éppen ezért hosszú távon szeretnék folytatni a szegedi kurzust.

B. Kovács Tamás

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom