Bezárás
kiskunfélegyháza

Nyomoznak a fidesz-közeli távhőbáró ellen, nem volt meleg víz Kiskunfélegyházán

Részletfizetési kérelmet nyújtott be tavasszal a kiskunfélegyházi közgyűlésnek  PERKONS DHŐ Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft., de azt a városi képviselők zárt ülésen leszavazták. Nyáron napokig nem volt melegvíz Petőfi lakótelepen, a helyiek csak találgatták mi történhetett. Az önkormányzat saját tulajdonú újságjában pedig úgy csinál, mintha mit sem tudnának az egészről.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

“Lassan 24 órája nincs melegvíz Petőfi lakón”, “Meddig nem lesz, valaki tudja?” – tucatjával jelentek meg a panaszos kommentek a Félegyháza Rólad Szól! Facebook-csoportban egy hónappal ezelőtt. A helyiek nem értették, hogyan szűnhetett meg a melegvíz szolgáltatás, csak találgatták, mi történt.

A panaszáradat napján, kora délután egy írás jelent meg a felegyhazikozlony.eu oldalon. A felvezetés szerint “nem hivatalos információk szerint az immár ismétlődő szolgáltatási kiesés mögött az áll, hogy a hőszolgáltató jelentős tartozásokat halmozott fel. Az ügyben Csányi József polgármestertől kértünk tájékoztatást.”

A lap azt írta, a képviselő-testület már hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy felmondja a céggel a távhőszolgáltatási szerződést. A polgármester szerint az üzemeltetést száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégre bízzák, az előkészítés folyamatban, őszre lehet döntés.

Érdemes megjegyezni, hogy a felegyhazikozlony.eu kiadója a Félegyházi Közlöny Nonprofit Kft., melynek tulajdonosa Kiskunfélegyháza Önkormányzata. Meglehetősen furcsa, hogy az önkormányzati tulajdonú portál úgy vezeti fel a polgármesterrel készült írást, mintha mit sem tudnának az ügyről. Pedig, ha ők nem, akkor vajon ki tud erről.

És nem csak ez az egyetlen furcsaság. A távhőszolgáltatást a PERKONS DHŐ Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. végezte a városnak.

A cégadatok szerint ez a vállalkozás is Pomázi Csabáé. Róla megírtuk, a távhőbizniszben érdekelt, eredetileg Fidesz-közeliként tarották számon, de 2015-ben eltávolodott a tűztől. Akkor azt írtuk, Pomázit egykor a Fidesz másodvonalbeli oligarchái közé sorolták: Nyerges Zsolt Közgép-elnökkel együtt származott el Szolnokról, ahol még az is elterjedt róla, hogy szegről-végről rokona Lévai Anikónak, Orbán Viktor miniszterelnök szintén szolnoki feleségének (ennek az lehetett az alapja, hogy Lévai édesanyja Pomázi-lány). Friss hír róla, hogy a NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága csődbűntett és más bűncselekmények miatt nyomoz a Dunaferr korábbi vezérigazgató-helyettese, Pomázi Csaba és társai ellen. Valaki letartóztatásba is került közülük.

Azt, hogy 2015 után nehezebb helyzetbe kerültek Pomázi érdekeltségei, nem kérdés. Éppen ezért fordult a félegyházi önkormányzathoz a PERKONS DHŐ Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft., hogy fizetési haladékot kérjenek. Erről zárt ülésen döntött a város.

Horváth Tamás MSZP-s képviselő azt mondta az Átlátszónak, a közgyűlés haladék helyett felszámolást indított a Fidesz-közeli cég ellen. Akkor a képviselők arról is döntöttek, hogy megvizsgálják: szakmai befektetőt bíznak meg a működtetéssel vagy saját kezébe veszik azt. És erről majd a képviselők tájékoztatása mellett döntenek. Nem így lett.

“Én és a többi képviselő az újságokból értesültünk arról, hogy már meg is született a döntés. Sem a finanszírozásról, sem a működtetés feltételeiről nincs információnk. A megbízott Félegyházi Fejlesztési Nonprofit Kft. eddig a helyi ipari park hasznosításával, működtetésével foglalkozott, a finanszírozás vélhetően ennek feltőkésítésévél lesz megoldva” – mondta az Átlátszónak a képviselő.

Meglepődésének a Facebookon is hangot adott, ahol a kommentelők között felbukkant Csányi József polgármester is. Azt írta, “Tamás. A felmondásról és a távhőszolgáltatás felmondásáról és városi kézbe vételéről szóló előterjesztésről döntött Képviselő-testület. Vagy nem jöttél el, vagy nem emlékszel. Sajnálom.” A szocialista politikus szerint a polgármester emlékszik rosszul. Egyébként a polgármester az önkormányzati lapban is későbbi, őszi döntésről beszélt, de lehet, hogy ő saját hatáskörben ezt azóta lerendezte.

A csetepatén túl izgalmas kérdés, hogy a Félegyházi Fejlesztési Nonprofit Kft. miből és hogyan fogja a távfűtést üzemeltetni.

A cégnek 2018-ban 18,5 millió forint bevétele és 9 millió forint saját tőkéje volt. A PERKONS DHŐ Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. 2018-as beszámolója szerint Kiskunfélegyházán 206 millió forint értékben szolgáltattak távhőt, amihez 87 millió forint egyéb bevétel társult. A távhőtermelés -193 millió forint eredményt hozott, a távhőszolgáltatás 177,2 milliót. Az összesített eredmény így negatív. A városlakók mint 5 millió forinttal maradtak adósai a cégnek. Hogy pontosan honnan lesz pénze a városnak a távfűtésre, nem tudni. A felmondás miatt egy hónappal ezelőtt kerestük a polgármestert, a távfűtő céget, de egyikük sem válaszolt.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom