Országszerte

A vidéki Magyarország blogja - mert Budapesten kívül is van élet, kormányfüggetlen vidéki sajtóorgánum viszont egyre kevesebb.

Kaposvár

Olcsóbban adta el értékes ipari területét az önkormányzat most, mint egy hasonlót tíz éve

Újabb gyanús, áron aluli telekügylet zajlik Kaposváron: most egy Fidesz-közeli vállalkozás jutott értékes, közművesített ipari ingatlanhoz. A fideszes polgármester szerint csak egy jelentkező volt, aki elfogadta a felajánlott árat. Ugyanakkor letagadta, hogy korábban a mostani négyzetméterár közel kétszereséért adták el a szomszédos, közművekkel nem ellátott területet.

Támogatási kampány

A Szabó Fogaskerékgyártó Kft. Kaposvár egyik „kirakatcége”: a saját bevallása szerint 1976, a cégadatok alapján 1996 óta működő, tavaly 1,6 milliárdos árbevételű vállalkozás ma már számos országba szállít gépalkatrészeket, többek közt szélerőművekhez.

A közel ötven főt foglalkoztató cég egy 2500 négyzetméteres üzemcsarnokban működik Kaposvár egyik ipari parkjában, de nagyobb csarnokot és raktárbázist szeretnének. Most, hála a Szita Károly vezette önkormányzatnak, mélyen áron alul jutottak hozzá egy 5,2 hektáros telekhez, kevesebbért, mint amennyit a város az államtól a terület közművesítésére kapott.

Többször is eladták

A város határában, az észak felé kivezető, a Modern Városok Program részeként újjáépített 67-es út melletti 15 hektáros terület emberemlékezet óta a honvédség birtokában volt: egymás mellett két bázis, a „Füredi egy” és a „Füredi kettő”. A városközponttól távolabb eső kettes számú laktanyát és gyakorlóteret a rakétás alakulat megszűnése után, 1995-ben adták át az IFOR kötelékében Kaposvárra – és Taszárra – érkező amerikai hadseregnek, majd azok 2003-as távozása után kapta meg hasznosításra az önkormányzat.

Szita Károlyék először az egész területet eladták a Corum Consulting Kft.-nek abban a reményben, hogy ott egy impozáns, sokféle igényt kiszolgáló bevásárlóközpont, lakópark, üzleti negyed épül. Ám ebből az amerikaiak távozásával Kaposváron beköszöntött (tizen)hét szűk esztendő miatt semmi nem lett, s az önkormányzat kénytelen volt visszavásárolni az évekig csak parlagfüvet termő területet.

Az akkori, már csak szórványosan elérhető híradások szerint a Corum 1,05 milliárdért vette meg az egész 15 hektáros, közművesítetlen, környezeti kármentesítésre szoruló területet, amely már akkor, 2006-ban is 7000 forintos négyzetméter árat jelentett.

A következő ötletként egy biomassza-erőmű építése merült fel, amelyhez ismét eladták a föld egy nagyjából 4 hektáros részét (hrsz. 5374/24) a KBE Energiatermelő Kft.-nek. Ez az értékesítés a város honlapján elérhető szerződés szerint nettó 8000 forint per négyzetméter áron köttetett – 2009-ben. A cég végül nem tudta teljesíteni a vállalását, a területet pedig árverésen vásárolta vissza a város.

Forrás: a KBE Energiatermelő Kft.-vel kötött szerződés.

A telek visszaszerzése után a volt laktanya és gyakorlótér ezen részén most az önkormányzat próbálkozik biohulladék-fűtőmű építésével, amelyre pályázati pénzt nyert.

Szintén támogatta az állam, hogy a terület másik felén ipari park létesüljön, erre 356 millió forintot kaptak. A szeptember 24-i közgyűlésre készült előterjesztés szerint – amelyet meg is szavazott a fideszes többség – a Kaposvár, Füredi úton lévő 5374/29 hrsz.-ú ingatlant 4500 Ft plusz ÁFA per négyzetméter áron, azaz bruttó közel 301 millió forintért veheti meg a Szabó Fogaskerék, amely így nem csinált rossz üzletet, hiszen csak az 5,2 hektár közművesítése bő ötvenmillióval többe került.

Vagyis:

a területnek, amely 2009-ben nettó 8000 Ft/m2 áron tényleges adásvétel tárgya volt, a mellette lévő, közművekkel értéknövelt párját tizenkét évvel később alig több, mint a feléért értékesítették.

Ezt a minimum feltűnő értékaránytalanságnak tekinthető tranzakciót tette szóvá Kováts Imre, aki korábban több ciklusban volt önkormányzati képviselő, először a Somogyért Egyesület, majd a Demokratikus Koalíció színeiben.

A veterán helyi politikus kérlelhetetlen alapossággal veséz ki önkormányzati ügyeket, s ezzel sokakat irritál, köztük Szita Károlyt is. Facebook-posztja nyomán három ellenzéki képviselő, Nadrai Norbert (Szőlősgazdák) Felder Frigyes (LMP) és Molnár Péter (DK) is szóvá tette a tranzakciót a legutóbbi közgyűlésen (a napirendi pontot 1:39:37-től tárgyalják), mire Szita Károly polgármester lehazugozta őket, mondván, nem mondanak igazat. A polgármester zárszavában (1:55:20) letagadta, hogy történt volna korábbi értékesítés nyolcezer forint per négyzetméter áron, miközben a dokumentumokban egyértelműen ez áll.

Élő közvetítés a szeptemberi közgyűlésről – 2. rész

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A közgyűlésen az is kiderült, hogy az előterjesztéshez nem volt csatolva az ingatlan értékbecslési jegyzőkönyv, habár ez minden esetben kötelező. Szita Károly szóban ígérte meg a közgyűlésen az ellenzékieknek, hogy kérésre a hivatal illetékesénél azt megtekinthetik.

A polgármester szerint egyébként a város az értékbecslő árából indult ki, és mindössze egy jelentkező volt, aki elfogadta a meghirdetett árat, így nem volt szükség licitre.

Régi ismerősök

A Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-ről már 2013-ban írt az Átlátszó: 2011-ben ugyanis kisebb lázadás tört ki Kaposváron, miután az eladósodott önkormányzat a duplájára kívánta emelni a vállalkozók építmények és telkek után fizetendő adóját. Létrehozták a Kaposvári Cégszövetséget, amely azonnal a városházához közeli médiumok célkeresztjébe került: azzal vádolták őket, hogy az ellenzék politikai érdekeit szolgálják.

A helység kalapácsa – helyi oligarchia és vazallusmédia Kaposváron

Szita Károly kaposvári polgármester, akire egykor sokan leendő kormánytagként tekintettek, 2002-től fokozatosan kiszorult az országos politikából – ettől kezdve a helyi ügyekre összpontosított. 2006 óta a választókerületi elnöki tisztséget is Bánki Erik tölti be Somogyban, helyi források szerint az alsóbb szinteken felmerülő kérdésekben is ő dönt.

Bevált fideszes taktika szerint alakítottak egy Szita-hű vállalkozókból álló „ellenszövetséget”, ennek lett egyik oszlopa a Szabó Fogaskerék. De a helyi Fidesz-hatalom sajtó-egyeduralmáért is Szabóék tettek a legtöbbet: a Szita-közeli médiahálózatban ma már zászlóshajónak számító Zselici Forrás Kft. alapítója Szabó Krisztián, a Fogaskerék gazdasági igazgatója, Szabó Ferenc egyszemélyi tulajdonos fia. A Zselici Forrásé a Kaposvár Most hírportál, a Rádió Most és a Kapos Extra c. bedobálós városi újság, de információink szerint ténylegesen ők szolgáltatják a Mészáros Lőrinc-közeli Rádió1 helyi híreit is.

Szabó Krisztiánnak a családi cégen kívül még a városi cégeket tömörítő Kapos Holdingban is kulcsszerepe van: ő a háromfős igazgatóság egyik tagja.

A több, mint kérdéses telekügyletet a Facebookon védelmezők visszatérő érve, hogy „támogatni kell a magyar tulajdonú, családi vállalkozásokat”, főleg, ha exportra termelnek, és fejlett technológiát használnak. Ez ugyan mind igaz a Szabó Fogaskerékre, ám az is, hogy már vagy nyolc éve, 2012-ben megígérték, hogy 2-3 éven belül 200 fővel növelik a dolgozói létszámot, ám ebből semmi sem lett: ma is ötven foglalkoztatottal működnek.

Forgalmuk ugyan nő, de a tavalyi 1,6 milliárdos árbevételből származó 424 milliós nyereség több mint felét ki is vették a cégből.

A Szita Károly vezette Kaposvárra viszont általában igaz, hogy előszeretettel osztogatnak közjavakat politikai hűség vagy szolgálatok fejében: adnak itt havi ötven fillérért is belvárosi telket bérbe alpolgármester-közeli cégnek, van, aki ötezer forintért bérelhet nagy alapterületű, exkluzív belvárosi üzlethelyiséget, de a helyi Fidesz-szervezet is „töredékáron” bérel helyiséget az önkormányzattól.

 

Négyzetméterenként ötven fillérért bérel területet Kaposváron az alpolgármester-közeli cég

Borhi Zsombor, egykori kétszeres felnőtt világbajnok, Európa-bajnok kajakozó második ciklusát tölti Kaposvár alpolgármesteri székében. Ő Szita Károly főállású helyettese, s ebbéli minőségében sokszor emlegetik lehetséges utódjaként. A cég, amelynek 2007-től 2019-ig az egyik tulajdonosa volt, a Pretender Kft. nevet viseli, mely kifejezésnek az angol nyelvben az egyik jelentése „tettető”, „szimuláns”, a másik viszont „trónkövetelő”.

 

Huszka Imre

Fotó: Az ipari park infrastrukturális fejlesztése uniós pénzből valósult meg. Fotó: a szerző felvétele. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. 

Megosztás