Bezárás
Gasthof

Osztrák turistaparadicsomban működtet szállodát a miskolci polgármester migránsozó tanácsadója

Alpesi síparadicsomban, a Grimming hegységnél van szállodája Zárug Péter Farkas miskolci politológusnak, Kriza Ákos (Fidesz) polgármester tanácsadójának. Hogy övé a dél-ausztriai vendégszállás, saját maga ismerte el az Átlátszónak, a részleteket azonban – hogy osztrák cégén keresztül vagy más módon birtokolja-e – már nem fejtette ki. Az egykor MIÉP-es Zárug kemény migránsozó kirohanásairól ismeretes, egyik nyilatkozatában tűzparancsot követelt a határon.


állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Társadalmi célú hirdetés

„Magyarországon meg kell előzni, vagy meg kell akadályozni a népvándorló hordák agresszióját. Akkor is, ha mi adunk először tűzparancsot a határaink megvédésére. Az idő közeleg”nyilatkozta a migránsválság elején, 2015-ben Zárug Péter Farkas egyetemi adjunktus, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója, nem mellesleg Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének tanácsadója.

Kriza Ákos egyébként Erdélyből települt át a 90-es évek elején, azaz bevándorló, szélsőjobbos terminológusban migráns, akárcsak a marosvásárhelyi Zárug.

Zárug Péter Farkas, a magyar politológus társadalom Rokker Zsolttija a Miskolci Egyetemen szerzett politológusi diplomát. Pokol Béla javaslatára kezdte oktatói karrierjét, írja az egyetem honlapján. Az egykor még MIÉP-es tanácsadó Zárug szakértőként, tanácsadóként, újságíróként és az ECHO TV celebritásaként, valamint Orbán-rajongóként keresi kenyerét.

A Miskolci Egyetem soha nem arról volt híres, hogy kimagaslóan megfizetik az oktatókat. Ennek ellenére bizonyos Zárug Péter a többségi tulajdonosa a Stájerországban található ALPENHOTEL-STEIRERHOF GmbH nevű cégnek. Ilyen néven a dél-ausztriai Tuplitz-ban, a festői Grimming hegységnél működik csinos, 26 szobás vendégszálló.

A hotelben meg nem erősített hírek szerint gyakran megfordulnak a miskolci önkormányzat vezetői és szintén miskolci kormánypárti politikusok is.

Zárug az Átlátszó kérdésére írásban elismerte, hogy a cég valóban az ő többségi tulajdona. Válaszából az is kiderül, hogy van köze a szállodához is.

Az előzményekről elmondta, „20 éve rendszeres sítúra szervezőként is tevékenykedtem, egyetemi éveimtől. A 2008-as válság után 2009-ben lettem társ annál az irodánál, ahol szervezőként, síoktatóként segédkeztem 15 évig. Ezt követően kerültem be 25 százalékos tulajdonhányaddal az Alpenhotel GmbH-ba. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 7-8 esztendőben feleségem és jómagam dolgoztunk ténylegesen a szállodával, az idén többségi tulajdont szereztünk a gasthofban”.

Pontosítani szerettük volna, hogy akkor a szálloda a cégé-e, jól értjük vagy csak üzemeltető, de a második levélre – bár megköszönte az érdeklődést – már nem válaszolt az egyetemi tanár.

Pedig azt is meg szerettük volna tudni, hogy szerinte mennyit ér a szálloda. A környéken ugyanis egy ennél kevesebb szobával rendelkező hotelt 1,6 millió euróért árulnak mostanában, leárazva. De van ennek a feléért is. Persze sok minden múlik a részleteken. Hány éves az épület, mikor volt felújítva, hol található, milyen a felszereltsége.

A Zárug-féle szálloda főleg a magyar vendégek körében népszerű. Az értékelések szerint sokan előnynek tartják a magyar személyzetet és konyhát, a sípályák közelségét és a kilátást. Persze vannak kritikus hangok is.

A korábban Csurka István mellett tevékenykedő Zárug a fideszesek 2010-es győzelme után bukkant fel a miskolci helyi politikában. Forrásaink szerint nyomulósnak érzékelt stílusa miatt sokan nem kedvelték, de aztán belopta magát a polgármester szívébe, és amikor jöttek a választási sikerek, megkerülhetetlenné vált a személye. Arra, hogy milyen jövedelmet húz a miskolci önkormányzattól, nincsenek adatok, de egy 2014-es közérdekű adatkérésből kiderül, hogy abban az időben kisebb összegeket kapott a városi televíziótól.

Zárug a csúcsra idén jutott, amikor a parlamenti választásokon az általa menedzselt fideszes jelölt, a magát hamisan háromszoros magyar bajnoknak kikiáltó, a középiskolai végzettségével is ellentmondásba kerülő ex-MIÉP-es Hubay György bejutott a parlamentbe.

Tanári kvalitásairól is megoszlanak a vélemények. Az egyik diák értékelése szerint „arrogáns a stílusa,  aki nem ért vele egyet (nem az ő nézeteit vallja), egy életre el lesz kaszálva nála”. Egy másik nézet szerint pedig „Egy nagy lufi. Az előadás egy nagy politikai kinyilatkoztatás. Szakmai megalapozottságot, objektivitást nyomokban sem tartalmaz”.

Pusztai László – eszakhirnok.com

Fotó: Zárug Hubay Györggyel a DVTK-stadion megnyitóján. A szerző felvétele

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom