Bezárás
Székesfehérvár

Székesfehérvár a színes járdák ellen: a Kutyapárt befestette, az illetékes leaszfaltoztatta

Rongálásért kell felelnie annak a négy fiatalembernek, akik a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) aktivistáiként lefestettek egy székesfehérvári járdaszakaszt. Az önkormányzat szerint a fiatalok ezzel az akcióval mintegy 400 ezer forintos kárt okoztak.


állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Társadalmi célú hirdetés

Július elején négy fiatalember színes festékkel lekente a székesfehérvári Budai út Tini tanboltja előtti repedezett járdaszakaszt. Az akcióval a Magyar Kétfarkú Kutyapárt aktivistái akarták felhívni a figyelmet az évek óta egyre rosszabb állapotban lévő burkolatra.

A fiatalok egy ideig háborítatlanul pingáltak, amikor lelassított mellettük autójával egy rendőr és a letekert ablakon át megkérdezte, miről is van szó. Az aktivisták közölték, hogy csak festegetnek, amit az egyenruhás tudomásul vett és elhajtott.

Nem sokkal ezután egy másik rendőrautó fékezett a helyszínen. A rend éber őrei ekkor már bejelentésre érkeztek. Kiderült, hogy a színezést egy nyugdíjas leste a közeli panellakásából, és azt azonnal jelentette is. A rendőrök szándékos rongálással megvalósított, tulajdon elleni szabálysértés miatt indítottak eljárást az MKKP aktivistáival szemben.

Nem ez volt az első állagjavító festegetés

A Budai úti helyszíntől légvonalban egy kilométerre már hónapokkal korábban összefestették a járhatatlanná és balesetveszélyessé töredezett járdaszakaszt. És a Lövölde utcában jó ideig ott díszelgett a festés, amire valakinek leesett „odafent”, hogy mégis csak meg kéne szüntetni ezt az áldatlan állapotot.

Meg is tették, ráadásul sajátságos módon. A színes kövezetet munkásokkal feltörették, s a helyét leaszfaltoztatták gondosan ügyelve arra, hogy a jó burkolatból nehogy egy kicsi is kerüljön a kritikus részen túli területre is. Ami egyébként nem sokkal jobb állapotú, mint a lefestett rész volt.

Szeptember első hetének végén az aktivisták kézhez kapták a Lövölde utcai akció számláját, ami mintegy 196 ezer forintról szólt. Mivel ebben az utcában már korábban is történt hasonló MKKP-festés, még pedig a másik oldalon lévő tízemeletes házsor előtt, a két számla egyszerre érkezett, így összesen 303 ezer 236 forintot kellene a fiataloknak befizetniük. Ám az aktivisták fellebbeztek az összeg ellen.

A tanbolt előtti négyszín-festés még megvan

A Tini tanbolt előtti helyreállítás azonban szemmel láthatóan nem annyira sürgős az illetékesnek, tehát valószínűleg se közlekedési, se forgalomtechnikai, se esztétikai gondot nem okoz. Időközben, az eljárásban megállapították a kár összegét is. Az önkormányzat a nyomozóhatósággal azt közölte, hogy a festék kémiai úton nem távolítható el, a felső kopóréteg felmarása és az eredeti állapot visszaállítása összesen 392 ezer forintra rúg.

Az eltávolíthatatlanságot a viccpártosok kicsit furcsállják, mivel hígítóval ők maguk is távolítottak már el útburkolatról ilyen festéket, de egyes esetekben a nagy nyomású mosás is célra vezetett. Ezért a fiatalok a kiszámlázott összeget ebben az esetben sem fogadták el. Az Átlátszó megkereste a rendőrséget, hogy kiderüljön, hol tart az ügy, de azon túl, hogy folyik az eljárás, nem adtak bővebb tájékoztatást.

Az MKKP aktivistái meglátogatták az első, Lövölde utcai helyszínt is, és a helyreállított szakaszt ellátták a párt festett emblémájával, egy méretes pixeles kutyafigurával. Mint az Átlátszónak elmondták, megihlette őket az érdekes mintában leaszfaltozott rész, egyszerűen adta magát, hogy valaki odafessen. A gyalogos haladást a festett kutya nem akadályozza és félelmet sem kelt a járókelőkben.

Hasonlóan ahhoz a négyszín-festéshez, amely a vasútállomás előtti, a buszok által várakozásra használt területen látható már két éve és a megsüllyedt csatornafedelekre szeretne figyelmeztetni. Érdekes módon ez sem szúrja senkinek a szemét.

Korábbi lakossági felháborodások

Székesfehérváron a hasonló civil kezdeményezések egyébként rendre feljelentéssel járnak. Még nem zárult le a 2017-es év elején indult eljárás a történelmi belvárosban már-már kabarészerű esetben, amelyben az egyik szűk utcácska egyetlen üzletének tulajdonosa ki merészelt festeni néhány utcakövet az évek óta pusztuló környezet ellensúlyozására.

A festegető antikvárius az állampolgári feljelentésből indult ügyben valószínűleg megrovásra, illetve pénzbüntetésre számíthat, bár egyelőre egyikről sem kapott hivatalos értesítést. De a fehérváriak megéltek már olyan abszurd dolgokat is, mint hogy valaki feljelentette az esti mesét, de indult eljárás a turisták egyik kedvenc látványossága, a különleges órajáték hangossága miatt is.

Kocsis Noémi (Székesfehérvár)

A fotó a szerző felvétele.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom