Bezárás
Szombathely

Túl sokba kerül a TAO pénzből épült uszoda fenntartása, becsődölt az úszóklub Szombathelyen

Civil egyesületből önkormányzati szakosztály lesz a szombathelyi uszodabővítés miatt nehéz helyzetbe került Vízmű SC. Júniusban mutattuk be a szombathelyi Vízmű SC nehéz helyzetét, ami abból adódott, hogy bővítették a városi Fedett Uszodát. Az új medencét nem az úszók, hanem a helyi vízilabda klub, az AVUS építette TAO pénzből, az üzemeltetést azonban már nem vállalták.


állítsuk meg a kormánypárti médiafoglalást

Nálunk nincsenek állami hirdetések. Nem is lesznek. Nem is akarjuk, hogy legyenek. Rád viszont nagyon számítunk!
Támogatom az Átlátszót

Társadalmi célú hirdetés

Az elsődleges szándék az volt, hogy az új medencerész a városhoz kerül, ez azonban a TAO szabályozás miatt végül kútba esett. Az üzemeltetés így, az uszoda többi részét is üzemeltető megyei önkormányzati többségű Vasi Vízhez került.

Bár Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője az avatáson azt mondta, hogy a modern kivitelezésnek hála az uszoda fenntartása olcsóbb lesz, mégsem lett az. Az új medencerész hiányt termelt, a hiányt pedig az úszókon próbálták meg behozni úgy, hogy drágábbak lettek a belépők.

Június 9-től 250 forint helyett, 650 forintra emelték a sportolók jegyárait. Ezt pedig mindig meg kell váltaniuk, legyen szó edzésről, vagy akár versenyről. De az úszók ezen felül még a sáv használatért is fizetnek, ami szintén emelkedett. 1016 forint helyett 2200 forintot kell fizetniük alkalmanként. Ezek a költségek az egyesületet terhelik, amit azonban végül, tagdíj formájában a szülőkkel fizettetnek ki.

Összességében ez közel 20 millió forintos többlet kiadást okozott az egyébként 45 millió forintos éves költségvetésből működő úszó egyesületnek. Ráadásul a szülők már korábban is 13 ezer 500 forintos tagdíjat fizettek havonta, ez 25 ezerre nőtt az áremelésekkel. A klubba 400 gyerek járt napi szinten sportolni.

Júniusban a közgyűlés elutasította, hogy pénzt adjanak az úszóknak. Akkor azt mondták a Vasi Víz felé 3,5 millió forintos tartozásuk van, bárminemű adósság pedig gátja annak, hogy az önkormányzat támogatást adjon egy civil egyesületnek. Ugyanakkor a városvezetéssel jó kapcsolatot ápoló, és egyébként is TAO támogatott vízilabdások 20 millió forintos támogatást kaptak.

Az eset súlyosságát jól mutatja, hogy nem sokkal a városi közgyűlés után a polgármestert felkereste július 2-án Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, hogy intézkedéseket tegyen a több évtizedes múltra visszatekintő, eredményes szombathelyi úszósport megmentésére.

Az a megoldás született, hogy az eddig civil egyesületként működő Vízmű SC megszűnik, helyette pedig a Szombathelyi Sportiskolát bővíti az önkormányzat egy úszó szakosztállyal. Az úszók és az edzők itt folytathatják a munkát. A gyerekek pedig 25 éves korukig lehetnek a sportiskola versenyzői, további felkészülésüket a MÚSZ finanszírozza.

Szombathelynek így idén 4,8 millió forintot kell belerakni az úszósportba, jövőre pedig közel 13 millió forintot jelent majd a finanszírozás. Úgy tudjuk, hogy a város végül azért ezt a megoldást favorizálta, mert véleményük szerint így jobban ellenőrizni tudják az általuk adott pénz útját.

A Vízmű SC-nek jelenleg 3,2 millió forintos tartozása van a Vasi Víz felé, ezt legkésőbb október 1-ig rendezniük kell, hogy létrejöhessen a tervezett fúzió.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: Vízmű SC/ Facebook

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom