Országszerte

A vidéki Magyarország blogja - mert Budapesten kívül is van élet, kormányfüggetlen vidéki sajtóorgánum viszont egyre kevesebb.

Egyéb

Volt jobbikost indít Baranyában az Új Kezdet és az LMP választási szövetsége

 

Egy Pécshez közeli zsákfalu, Martonfa polgármesterét, Bosnyák Andrást indítja a tavaszi országgyűlési választáson a Baranya megyei 3-as választókerületben az LMP és az Új Kezdet választási koalíciója. Mint a Szabad Pécs megtudta, Bosnyák korábban a Jobbik tagja volt.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Martonfa akkor lett országosan ismert, amikor 2015 nyarán, a menekültválság alatti kapkodásban felmerült, hogy ideiglenes befogadó állomást létesítene ott a kormány.

A tervből nem lett végül semmi, de az ügy hónapokig témát adott a sajtónak, mert a helyiek és a környéken élők egy része valósággal rettegett attól, hogy a közelükben nyitják majd meg a tábort. Több ellenzéki párt is folyamatosan jelen volt akkor a faluban, hogy biztosítsák a helyieket a támogatásukról.

A Jobbik éles hangú közleményben ítélte el a tábor tervét, és mintegy a lakossági tiltakozás élére állt: “A lakosság egyhangú szavazatával támogatta a polgármester és a Jobbik kezdeményezését, mely szerint a tervezett menekülttábor a felcsúti Pancho Arénában valósuljon meg.”- írta a Hegedűs Lórántné által jegyzett augusztus 3-i kommüniké.

Az viszont nem derült ki a korabeli közleményekből, hogy Martonfa polgármestere maga is a Jobbik tagja.

Bosnyák András kérdésünkre elmondta, hogy valóban tagja volt a pártnak, de az önkormányzati választáson függetlenként indult, és polgármesterként is független maradt. Azt mondja, a Jobbikból már korábban kilépett, és csak jóval később találkozott a Gémesi György által vezetett Új Kezdettel (UK). Szimpatikus volt számára az, amit képviselnek, ezért vállalta el a baranyai országgyűlési képviselő-jelöltséget. És azért, amit a szomszédos baranyai választókerületben induló, szintén UK-s jelölt Hohn Krisztina, Mánfa polgármestere mondott, hogy végre valóban legyen képviselete a a kistelepüléseknek is az Országgyűlésben.

Szerinte nemcsak a Martonfához hasonló kis, néhány száz fős településeken, hanem a Pécshez hasonló nagyvárosokban is az lenne az ideális, ha nem a pártok színeiben, hanem függetlenként indulnának a képviselők és a polgármesterek az önkormányzati választáson.

Rajtuk kívül két régi baranyai LMP-s indul az LMP-UK közös jelöltjeként jövő tavasszal a megyében: Pécs 1. számú választókerületében a pécsi városházi képviselő Keresztes László Lóránt, és a baranyai 4-es választókerületben induló Angyal Károly.

A jelölteket bemutató Szél Bernadett pécsi sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy „az LMP élen járt azokban az ügyekben, amelyekről a választópolgárok egyértelmű képet kaphatnak a politikai hitelesség tekintetében”. Közölte: az LMP és az Új Kezdet mindenkit megelőzően döntött országos listájáról, az értékalapú együttműködésről, közös választási programról, a helyi képviselőjelöltek bemutatásáról.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 2018-as választási győzelmük esetén visszaállítják a valódi önkormányzatiságot, véget vetnek a hűbérúri rendszernek és a mindent átfonó korrupciónak.

Babos Attila / Szabad Pécs

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás