Bezárás
keszthely

Zűrös fővárosi cégeket juttat előnyhöz Garancsi nővérének cége Keszthelyen

Az egyik állítólagos pályázó nem is tudott arról, hogy bejelentkezett volna a keszthelyi óvoda felújítására, míg a nyertes olyan magas árajánlatott tett, ami jelentősen meghaladta az uniós forrás kereteit. A kivitelező ráadásul egy zűrös hátterű cég, mégis rendre sikerrel szerepel a város közbeszerzésein. A nem egyedi esetet már az egyik fideszes képviselő is szóvá tette.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

„Hat jelentkező volt, az egyik ügyvezetőjét felhívtam, aki állítólag nem nyújtott be pályázatot, és azt mondta, hogy ők nem is tudtak erről a pályázatról. Itt a pályáztatás valamiképpen nincsen rendben” – mondja a KÉVE Egyesület által közzétett felvételen a helyi politikus.

A kifogásolt projekt egy óvodafelújítás, amire korábban 200 millió forint forrást nyert a város. Csakhogy a nyertes kivitelező jóval drágábban vállalta a munkát, így a keszthelyi önkormányzatnak további 60 millióval kell hozzájárulnia a beruházáshoz. Ez pedig nem nyerte el a fideszes képviselő, dr. Ifi Ferenc tetszését.

Százmilliókat kér számon párttársain a fideszes Dr. Ifi Ferenc

Százmilliókat kér számon Dr. Ifi Ferenc Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő a testületen, és a felelősöket keresi. Szerinte "döcög az autó, minden rendetlen" a Vásár téren, és körforgalmat szorgalmaz, ahogyan azt Molnár Tibor, a KÉVE képviselőjelöltje is teszi választókerületében (6. vk.). Dr. Ifi Ferenc szerint "valószínű, több ilyen nem lesz", vagyis, hogy neki rá kell bólintania egy-egy gyanús pályázatra. Tehát a képviselő úr nem akar nyerni a 8-asban? Neki is jobb lenne esetleg, ha Varga László nyerne? (Erről meg vagyunk győződve.) 6 jelentkező volt állítólag a szóbanforgó pályázatra, de akit ő felhívott, nem is tudott róla! Vajon mennyi pénz tűnt el így Keszthelyen?Csodálják, hogy mocskolnak minket névtelen trolloldalakon, halálosan fenyegetik JOGÁSZ végzettségű elnökünket, Dr. Weller-Jakus Tamást? Mi nem csodáljuk. Itt már régen nem a városvezetés szent feladatáról, a szolgálatról van szó a fideszesek részéről (talán sosem volt). Itt az a tét, hogy a felelősöket elszámoltatjuk-e, Keszthelynek sok százmilliót vissza tudunk-e szerezni, és kimondjuk: börtönbe küldünk-e néhány kiskirályt, akik úgy gondolták, azért dolgozik a keszthelyi ember, hogy az ő jólétét, urizálását finanszírozza! A város által kötött szerződéseket felülbíráljuk, ha Önök is úgy gondolják! Dr. Ifi Ferencnek köszönjük, hogy egyedüliként a Fidesz-KDNPs jelöltek közül ő nem menekült el a vita elől, ha nem is nyilvánosan vállalta azt, de kezet fogott, és beszélt Varga Lászlóval! És köszönjük az őszinteségét!Nagy kár, hogy a Fidesz-KDNP többi jelöltje miatt tőle sem várható változás. Neki is jobb lenne, ha megérdemelt pihenését élvezhetné. Mi pedig új erővel belevágunk a rendtételbe. Vasárnap óriási a tét. A képviselő úr által említett százmilliók csak a megnyert pályázatok kiegészítéseként folytak el az ÖNÖK PÉNZÉBŐL, és mi van azokkal a milliárdokkal, amiket 13 év alatt a dilettantizmus, a rosszindulat és az állampárt oligarcháinak hűséges kiszolgálása vitt el? Minderre választ adunk, ha megnyerjük a választást vasárnap, és elszámoltathatjuk a bűnösöket. Ez nem játék. Vége lesz a korrupciónak! Vége lesz a mocsoknak, a hazudozásnak, a gyűlöletkeltésnek! Kőkemény, szakmai szempontok mentén kell irányítani a várost. Ugyanakkor emberséggel, együttérzéssel, jóindulattal a város lakói iránt. Kezdődjön új korszak Keszthelyen!Szakmaiság. Emberség. Keszthelyért. KÉVEwww.keve-keszthely.huDr. Ifi Ferenc ezt a céget említi, és nem érti, miért ez foglalkozik a pályáztatással, amikor "ilyen szerencsétlenül tud pályázatot kiírni". http://www.veszprember.hu

Gepostet von Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület am Montag, 7. Oktober 2019

Ifi szerint ez már a sokadik eset, és emiatt más fontos beruházásokra nem jut pénz a városban. A fideszes városatya feltette azt a kérdést is, vajon kinek a felelőssége, hogy már számilliós nagysegrendről van szó, amit a város pluszban kényszerült elkölteni az ilyen pályázatok miatt.

Hozzátette, egyszerűen nem érti, miért ragaszkodik az önkormányzat a Veszprémberhez, ha az “ilyen szerencsétlenül tud pályázatokat kiírni”, hogy az érintettek nem értesülnek a pályázatokról.

“Úgy kellene ezt az egészet csinálni, hogy van ennyi pénzünk, aki ennyiből meg tudja csinálni, az jelentkezzen, aki nem tudja, aki nem tudja megcsinálni, az maradjon otthon” – hangsúlyozta Ifi Ferenc.

A józan paraszti ésszel támogathatónak tűnő elképzelést feltételezhetően nem osztja az említett, Veszprémber Zrt. nevű cég, amely előkészíti és levezényli a közbeszerzési eljárásokat a keszthelyi önkormányzatnak.

Ruzsics Ferenc polgármester szerint azoban a Veszprémber szakmai alapon dönt, és megfelelő rálátásuk van arra, hogy kiket érdemes meghívni egy-egy közbeszerzési kiírásra. A magasabb összeg mögött pedig a megemelkedett bekerülési költségek állnak, mondta Ruzsics.

Egyetértett ugyanakkor Ifi felvetésével egy másik képviselő, Kovács Viktória, aki az ülésen készült jegyzőkönyv szerint hangsúlyozta, szinte mindig ugyanazokat a vállalkozókat kérik fel a munkákra, miközben a helyi cégek még odáig sem jutnak el, hogy árajánlatot tegyenek.

Az előterjesztést végül elfogadta a testület, így a budapesti székhelyű Investmondi-System Kft. végezheti el a beruházást.

A 2014-ben bejegyzett Kft. nem először szerepel sikeresen a város közbeszerzésein: ők nyerték el például a keszthelyi Reischl sörház felújítási, valamint a keszthelyi városi strand fejlesztési munkáit is. Előbbi 850 milliós, utóbbi pedig egy 288 millió forint összegű beruházás.

Az Investmondi-System Kft. az elmúlt években szépen gyarapodott: míg 2016-ban 19 milliós és 2017-ben 488 milliós, addig tavaly már 702 millió forintos éves árbevételt produkált.

Pedig a cég háttere egyáltalán nem makulátlan. A kft. tulajdonosainak korábban már csődbe ment egy vállalkozása (a BauMondi Kft.), sőt, egyikőjük szerepelt a 10 millió forintot meghaladó adótartozók listáján is 2009-ben.

A Investmondi-System ellen két bírósági végrehajtás is indult 2017-ben, mindkettőt más cégek, vélhetően alvállalkozók kezdeményezték.

Garancsi testvére is tulajdonos

A pályáztatást levezénylő, 3 milliárdos forgalmú Veszprémber Zrt. szintén nem új szereplő: ez a cég volt ugyanis az, amely elvégezhette a Kolontár-devecseri iszapkatasztrófa utáni felújítási munkákat, illetve az ócsai devizahiteles lakópark – sokat vitatott árazású – kivitelezését is.

De jutott nekik forrás – több mint 40 millió forint – akkor is, amikor a Magyar Természetjáró Szövetség a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István lett ott az elnök. A Szövetség ugyanis összesen 2,7 milliárd forint uniós forráshoz jutott konzorciumban 2012 és 2015 között, és közbeszerzéseiken a Veszprémber Zrt. is szépen szerepelt.

Dől a közpénz Garancsi természetjáróihoz, több mint egymillió forint jut a kékkör minden kilométerére

Jobban teljesít a Magyar Természetjáró Szövetség, amióta – 2012 májusa óta – a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István, a Videoton labdarúgóklub tulajdonosa az elnök. Összesen 2,7 milliárd forint uniós forráshoz jutottak konzorciumban 2012 óta, s 2013-ban 77 millió forint adományt kaptak állami cégektől. Közbeszerzéseiken az ócsai devizásgettót is építő Veszprémber Zrt.

Közrejátszhatott a döntésben, hogy a Veszprémber Zrt. tulajdonosi körében található Garancsi István nővére, a Veszprémben élő Garancsi Mária, akinek szintén nem ez az egyetlen üzlete. 2016-ban lakásépítő céget alapított veszprémberes kollégáival, amit egy nagy értékű budakeszi ingatlan-beruházással hoztunk összefüggésbe. A cég viszont nem volt nyereséges, és ma már felszámolás alatt áll.

Katus Eszter

A céginformációt az OPTEN Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Kísérleti utcai tagóvoda látványterve Keszthelyen. Forrás: Keszthelyi Televízió/Youtube

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom